NEPG: redelijke aardappeloogst maar hoge kosten

De aardappelopbrengsten in de landen die deelnemen aan de North-Western European Potato Growers (NEPG), zijn redelijk tot goed. Verwerkers nemen bijna alle aardappelen in beslag. De contractprijzen daalden en de productiekosten stegen.

NEPG%3A+redelijke+aardappeloogst+maar+hoge+kosten
© Dirk Hol

De contractprijzen van dit jaar daalden met 0,50 tot 2 euro per 100 kilo in vergelijking met vorig jaar. Om de aardappelteelt rendabel te houden, moeten de contractprijzen voor 2022/2023 volgens de NEPG met minstens 3 tot 4 euro per 100 kilo stijgen. Lukt dat niet, dan zou areaalafname de oplossing kunnen zijn voor betere financiële situaties voor telers.

Na een van de meest vochtige zomers van de afgelopen decennia waren de oogstomstandigheden vooral in Nederland, België en Duitsland niet ideaal. Frankrijk was de uitzondering met een gemakkelijke en snelle oogst.

In sommige regio's in de NEPG-zone waren de bruto-opbrengsten redelijk goed, maar waren er veel oogstverliezen op de percelen door waterschade en fysiologische problemen zoals holle harten, gespleten aardappelen en groeischeuren. Omdat de industrie de aardappelen hard nodig heeft, neemt ze de producten wel gewoon af.


Daling van areaal

Het aardappelareaal in de NEPG is het afgelopen jaar met 24.000 hectare afgenomen naar 498.000 hectare. Dat is een daling van 4,6 procent. De productie nam in die periode met 0,70 miljoen ton af naar 22,7 miljoen toen. Deze daling, gekoppeld aan de hervatting van de meeste exportstromen van verwerkte producten, leidt tot een zekere balans tussen huidige vraag en aanbod.

Ondanks onzekerheden in de markt verwacht de NEPG dat de landbouwprijzen vergelijkbaar zijn met de contracten. De hogere productiekosten, hogere graanprijzen en de onzekerheid over contractprijzen kunnen de aardappelmarkt in 2022 gaan beïnvloeden.


Stijging van p

Het afgelopen kalenderjaar zijn de productiekosten gestegen, vooral die van diesel, elektriciteit en kunstmest. Zo zijn de prijzen van kalikunstmest met meer dan 50 procent gestegen en van stikstof zelfs met 200 tot 300 procent.

Doordat de opbrengstprijzen voor granen en koolzaad ook stegen, verwacht de NEPG dat deze teelten interessanter worden voor akkerbouwers. Bovendien zijn ze minder risicovol dan de teelt van aardappelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer