CBS verwacht meer uien en minder aardappelen

Op basis van de voorlopige oogstraming gaat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor dit jaar uit van een totale bruto-uienoogst van 1,6 miljoen ton. Dat is bijna 20 procent meer dan in 2020.

CBS+verwacht+meer+uien+en+minder+aardappelen
© Haijo Dodde

Voor consumptieaardappelen is de Nederlandse bruto-opbrengst voor 2021 voorlopig vastgesteld op 3,5 miljoen ton en voor suikerbieten op 6,5 miljoen ton. Dat is respectievelijk 5 en 2,3 procent lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming voor akkerbouwgewassen van het CBS. De definitieve oogstraming voor oogstjaar 2021 wordt begin volgend jaar bekendgemaakt.

De grotere oogst van zaaiuien is gebaseerd op uitbreiding van het areaal met bijna 3.000 hectare tot in totaal 30.126 hectare. Verder wordt de hectare-opbrengst ingeschat op 52,2 ton. Dat is ruim 3 ton meer dan vorig jaar bij de definitieve oogstraming.Het areaal plantuien daalde met meer dan 250 hectare tot 6.223 hectare. Dat kleinere areaal is in de bruto-opbrengsten gecompenseerd door een ruim 4 procent hogere hectareproductie van 56,2 ton. Daarmee is de voorlopige oogst van plantuien vastgesteld op 350.000 ton. Het aandeel plantuien op de totale Nederlandse uienoogst is daarmee 22 procent en daalt ten opzichte van voorgaande jaren.De daling van de bruto-opbrengst voor consumptieaardappelen is volledig het gevolg van de daling van het areaal met meer dan 5.000 hectare tot 71.388 hectare in 2021. De hectareproductie van gemiddeld 49 ton is in lijn met de voorgaande twee jaren. Nederlandse akkerbouwers produceerden vorig jaar nog in totaal 3,7 miljoen ton aardappelen.Voor suikerbieten geldt dat het areaal met 80.722 hectare iets kleiner is dan vorig jaar. Bovendien blijft de wortelproductie volgens de voorlopige raming van het CBS steken op 81 ton per hectare. Dat was vorig jaar uiteindelijk ruim 1 ton meer per hectare. De totale productie aan suikerbieten is daarmee 153.000 ton lager dan in 2020.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer