Bovengemiddelde opbrengst in EU voor aardappelen en suikerbieten

De opbrengsten van aardappelen en suikerbieten in de meeste lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Dat meldt meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC) in het Mars-bulletin van oktober. De cijfers zijn in vergelijking met september iets naar boven bijgesteld.

Bovengemiddelde+opbrengst+in+EU+voor+aardappelen+en+suikerbieten
© Twan Wiermans

De aardappelopbrengst in Nederland wordt geschat op bijna 44 ton per hectare, in België 1,5 ton minder. Dit betreft poot- en consumptieaardappelen. Daarmee is de oogst in Nederland ruim 4 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde, in België is dat 5,5 procent. Nederlandse suikerbieten worden geraamd op een opbrengst van 87 ton per hectare, 5 procent meer dan het gemiddelde. In België komt de bietenoogst uit op zo'n 86 ton, ruim 1,5 procent meer dan gemiddeld, schrijft JRC.

De prognose voor de aardappeloogst in Duitsland is naar beneden bijgesteld door de natte weersomstandigheden van afgelopen zomer. De opbrengst komt daar uit op 43 ton per hectare, ruim 4 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Duitse suikerbieten scoren met 78 ton per hectare 5,7 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.


Natte periode

Nederland en België kenden begin september een relatief warme en zonnige periode, waarvan vooral de suikerbieten profiteerden. Daarna volgde een natte periode tot in de eerste week van oktober. De gevolgen voor de oogstactiviteiten waren per gebied verschillend, meldt JRC. Op leem- of kleigronden was de regenperiode welkom door de harde en droge gronden. De oogst kon na enkele droge dagen worden hervat. Het oogsttempo is redelijk vergeleken met voorgaande jaren.

Ook Frankrijk had te maken met overvloedige regenval in september. De eerste helft van oktober was droger dan normaal in de meeste delen van het land, behalve in Noordwest-Frankrijk. De vertraging is het grootst in het noordoosten van het land. De opbrengstvooruitzichten blijven positief, aardappelen komen uit op 43 ton per hectare, suikerbieten op 84 ton. De oogst is daarmee respectievelijk 5 en 3 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer