Schouten wijst herbeoordeling klimaatopgave veestapel af

Landbouwminister Carola Schouten ziet in het IPCC-klimaatrapport geen aanleiding voor een herbeoordeling van de klimaatopgave. Die is in het Klimaatakkoord opgelegd aan de melkvee- en rundveehouderij. De bewindsvrouw meldt dat na Kamervragen hierover.

Schouten+wijst+herbeoordeling+klimaatopgave+veestapel+af
© Dirk Hol

Kamerleden van VVD, CDA en BBB hadden gevraagd om een herbeoordeling na een rapport van het IPCC, een aan de Verenigde Naties gelieerde organisatie. Uit het rapport zou blijken dat de klimaatimpact van de Nederlandse veestapel jarenlang fors is overschat. Schouten stelt dat deze conclusie niet juist is.


In het rapport worden bevindingen van een modelonderzoek aangehaald, waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen twee rekenmethoden die elk een verschillend doel hebben. De ene is gericht op de korte termijn, de andere op de lange termijn. Beide rekenmethoden geven relevante inzichten over de impact van methaan, zegt de minister. IPCC doet geen uitspraak over welke methode beter zou zijn of welke methode gebruikt zou moeten worden.


Twee rekenmethoden

Met de ene methode kan de impact van broeikasgassen als methaan, lachgas en CO2 in de loop van de tijd met elkaar vergeleken en verrekend worden in CO2-equivalenten. Met deze methode kunnen de bijdragen van broeikasgassen en van landen door de tijd heen en ten opzicht van elkaar eenvoudig worden vergeleken.De andere methode wijst niet uit dat de invloed van koeien drie tot vier keer minder is dan gedacht. Het drukt alleen de invloed van kortlevende broeikasgassen, zoals methaan, op de opwarming van de aarde anders uit in de tijd dan de eerste rekenmethode. Met een piek in het begin en daarna een afnemende invloed. Deze rekenmethode laat volgens Schouten juist zien dat het reduceren van methaan een efficiënte manier is om op korte termijn de opwarming van de aarde af te zwakken.


Veestapel

De suggestie dat krimp van de veestapel de enige manier is om de methaanuitstoot te verkleinen, wordt door Schouten weerlegd. 'Het verkleinen van de veestapel is een van de middelen om de klimaatdoelen te halen en de bijdrage van methaan aan klimaatverandering te verminderen. In het Nederlands klimaatbeleid ligt de focus op het terugdringen van methaanemissie door innovaties en technieken en boeren worden hierin ondersteund.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer