'Sniffers' helpen bij ontwikkeling nieuwe fokwaarde voor methaan

De eerste 'sniffer' is deze week geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Nederland. Het apparaatje meet de methaan- en kooldioxideconcentratie in de lucht die koeien uitademen. Het vormt de basis voor de ontwikkeling van een nieuwe fokwaarde voor methaan.

%27Sniffers%27+helpen+bij+ontwikkeling+nieuwe+fokwaarde+voor+methaan
© Wageningen University en Research

Het melkveebedrijf is een van de honderd bedrijven waar de komende twee jaar de methaan- en kooldioxideconcentratie wordt gemeten. Onderzoeker Yvette de Haas van Wageningen Livestock Research is verheugd: 'Na een lange voorbereidingsperiode zijn we nu echt van start met het verzamelen van gegevens, die de basis moeten vormen voor de ontwikkeling van een nieuwe fokwaarde voor methaan.'

In dit onderzoek, dat deel uitmaakt van de publiek-private samenwerking Climate Smart Cattle Breeding, werken onderzoekers van Wageningen Livestock Research samen met onder andere CRV en FrieslandCampina aan het verlagen van de uitstoot van methaan via de fokkerij.


Erfelijkheidsgraad

'We staan met zijn allen voor een grote uitdaging om de uitstoot van methaan sterk te verminderen', zegt De Haas. Er is de afgelopen jaren al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en methaan. Maar over de relatie tussen fokkerij en methaan is minder bekend. '

Uit eerder onderzoek op basis van metingen op vijftien bedrijven is gebleken dat er een belangrijke genetische component aanwezig is. 'In de eerste analyse komen we uit op een erfelijkheidsgraad voor methaan van circa 20 procent', merk De Haas op. 'Dit biedt zeker potentie voor de toekomst om via gerichte fokkerij de uitstoot van methaan te reduceren.'


Gegevens van duizenden koeien

De komende maanden plaatsen de onderzoekers op honderd melkveebedrijven een 'sniffer'. Daarmee beschikken ze over gegevens van meer dan tienduizend koeien. Van deze Holsteinkoeien is de afstamming en ook het DNA bekend. Alle metingen vinden plaats in de melkrobot, zodat van elke koe afzonderlijke informatie wordt verzameld tijdens de melkbeurt.

De komende tijd richt het onderzoek zich vooral op het verzamelen van de juiste informatie. De volgende stap is de analyse. Het is de verwachting dat de onderzoekers over twee jaar tot een betrouwbare fokwaarde voor methaan kunnen komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer