Europarlement stemt voor wereldwijd methaanakkoord

De Europese Unie (EU) moet tijdens de aankomende klimaattop in Glasgow gaan voor een wereldwijd methaanakkoord, stelt het Europees parlement. Door de uitstoot van methaangas binnen en buiten de EU tegen te gaan, kunnen de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald.

Europarlement+stemt+voor+wereldwijd+methaanakkoord
© Twan Wiermans

Het Europarlement vindt daarnaast dat voor EU-landen bindende doelstellingen nodig zijn om hun eigen methaanemissies te verminderen. 'Door bindende doelstellingen voor vermindering van methaan, kan de EU een sleutelrol spelen om de rest van de wereld hetzelfde te laten doen', zei Maria Spyraki, de Griekse parlementariër die het rapport schreef.

De agrarische sector wordt verantwoordelijk gehouden voor 40 procent van de methaanuitstoot. Rundvee, en dan vooral vanuit de vertering in de pens, is hiervan de belangrijkste bron. Zo'n 70 procent van de methaanuitstoot van de agrarische sector komt voor rekening van gas uit de pens. Wetenschappers zijn die beoordeling nu echter aan het nuanceren. De bijdrage van de methaanuitstoot van runderen wordt mogelijk overschat, blijkt uit een recent rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).


Strengere controles

Het Europees parlement stemde ook in met andere maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Zo moeten er in de EU strengere controles komen op de import van olie en gas. De EU-politici pleiten voor de afschaffing van directe en indirecte subsidies voor fossiele brandstoffen tegen 2025 en roepen alle andere landen op soortgelijke maatregelen te nemen.

Daarmee heeft het parlement ook het standpunt ingenomen dat de luchtvervuiling voor stikstof en methaan versneld verder moet worden teruggedrongen. Om het tempo van klimaatactie te versnellen, willen de Europarlementariërs dat de EU het huidige tienjarenplan vervangt door een tijdsbestek van vijf jaar voor alle landen. Deze resolutie werd aangenomen met 527 stemmen voor, 134 tegen en 35 onthoudingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer