Copa-Cogeca pleit voor vrije keuze boer bij methaanaanpak

De Europese koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca vraagt de Europese commissie om een uitgebreide effectbeoordeling van de voorgestelde brede methaanstrategie van de Europese Commissie. Daarnaast pleit de koepel voor keuzemogelijkheden voor boeren bij het nemen van maatregelen.

Copa%2DCogeca+pleit+voor+vrije+keuze+boer+bij+methaanaanpak
© Vidiphoto

De plenaire stemming van het Europees Parlement (EP) over de EU-methaanstrategie vond donderdag plaats. De strategie stuurt aan op terugdringen van de methaanemissies als onderdeel van de maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Het EP riep op tot een ordelijk samenhangend kader en uitgebreide effectbeoordeling, maar vraagt ??ook om bindende doelstellingen voor methaanemissies.


Copa-Cogeca wijst erop dat de agrarische sector veel inspanningen levert om de methaanemissie te verminderen en zet zich in om dit in de toekomst verder te verbeteren. Boeren moeten daarbij wel de vrijheid krijgen om te kiezen welke reductiemaatregelen het beste passen bij hun bedrijf. In plaats van mogelijk onhaalbare doelen op te leggen, die de boeren kunnen ontmoedigen om verdere acties te ondernemen, pleit Copa-Cogeca voor het stimuleren van vrijwillige inspanningen.


Voedselzekerheid

Copa-Cogeca pleit net als het Europees Parlement voor een snelle implementatie van geavanceerde technologie. Deze is volgens de koepelorganisatie essentieel om het volledige potentieel van de landbouwsector te ontwikkelen voor de vermindering van methaanemissies zonder de voedselzekerheid in gevaar te brengen.

De landbouwsector heeft financiële en technische instrumenten nodig om methaanreductiepraktijken toe te passen die de productiviteit niet bedreigen, vindt Copa-Cogeca. Daarnaast is het belangrijk om te herhalen dat alle productiemethoden en alle landbouwsectoren de kans moeten krijgen om te investeren in duurzaamheid en beloond worden voor hun inspanningen.


Speelveld

Copa-Cogeca is blij dat het EP erkent dat de handelspartners van Europa dezelfde regels naleven als voor EU-producenten gelden. De inspanningen en toezeggingen van de EU om de klimaatverandering tegen te gaan, kunnen niet los van de internationale verhoudingen worden gezien.

Om het concurrentievermogen van de sector te behouden, zowel op de interne markt als in de internationale arena, is het noodzakelijk dat er maatregelen worden genomen om te zorgen voor een gelijk speelveld, stelt Copa-Cogeca.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer