Gemeente Hellendoorn gaat boeren helpen

Gemeente Hellendoorn gaat agrarisch ondernemers ondersteunen en faciliteren om op die manier een vitaal platteland te behouden. Een opgesteld agrarisch actieplan kan ook onder de boeren in de gemeente zelf op goedkeuring rekenen.

Gemeente+Hellendoorn+gaat+boeren+helpen
© Han Reindsen

Hellendoorn kwam tot het actieplan op basis van een onderzoek dat Stimuland op verzoek van de gemeente uitvoerde onder boeren in Hellendoorn. Zo probeerde de Overijsselse gemeente in beeld te krijgen hoe kan worden ingespeeld op de verschillende ontwikkelingen in de agrarische sector en om deze te versterken.

'We zijn met boeren in plaats van over boeren gaan praten', zegt Loes Meijerink, beleidsmedewerker agrarische zaken van gemeente Hellendoorn. Zij presenteerde het plan deze week aan de gemeenteraad. 'Om te horen wat er speelt en leeft. Dat was de basis voor dit agrarisch actieplan.'


Ingrijpende transitie

Meijerink gaf tijdens de presentatie aan dat de agrarische sector aan de vooravond van een ingrijpende transitie staat, maar dat het ontbreekt aan een goed verdienmodel. Daarnaast zijn er zorgen over de beschikbaarheid van grond. 'Er is ontzettend veel grond nodig voor kringlooplandbouw, maar er liggen veel meer opgaven die druk op de grond geven.'

Hellendoorn denkt in de gemeente toekomstperspectief voor de agrarische sector te kunnen bereiken door die te verbinden met andere sectoren en gebieden. 'Zodat je een integrale aanpak krijgt vanuit een meerjarenbeleid', licht Meijerink toe. Het actieplan beschrijft enkele acties die ertoe moeten leiden dat de landbouw perspectief houdt en het buitengebied levendig blijft.


Meegedacht

Voorzitter Jolanda Kieftenbeld van LTO Noord-afdeling Salland sprak tijdens een gemeenteraadsvergadering in over het actieplan. Zij stelde daar dat ze 'best tevreden' is over het plan. 'Er is meegedacht met de sector. Het is prettig dat we meerdere keren zijn geconsulteerd tijdens het opstellen van deze visie. We zien het als een actueel document in een complexe tijd voor de Nederlandse landbouw. Het schetst ook hoe complex onze wereld is.'

Kieftenbeld gaf aan zich te realiseren dat er keuzes moeten worden gemaakt in de sector. Maar ze waarschuwt ervoor die keuzes niet al te veel te verpakken in een model. 'Als landbouw is er geen model te volgen. Alle ondernemers en hun omstandigheden zijn anders. Een boer kan pas veranderen als er zicht is op hoe hij verder kan, met een werkend verdienmodel.'

Op 30 november besluit de gemeenteraad over het plan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer