PBL%3A+%27Ruimtebeleid+moet+toekomstbestendig%27
Nieuws
© Dirk Hol

PBL: 'Ruimtebeleid moet toekomstbestendig'

Het nieuwe kabinet moet bij het inrichten van Nederland en het verdelen van de schaarse ruimte keuzes maken die toekomstbestendig zijn. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.

In het verleden zijn grond en ruimte voornamelijk ingezet voor economisch gebruik, zoals intensieve veehouderij. 'Juist nu Nederland voor zulke grote opgaven staat, begint zich dit steeds meer te wreken', meldt PBL. Als alle ruimtelijke plannen worden uitgevoerd, dan zal de landbouw flink wat hectares moeten inleveren.


Momenteel wordt 59 procent van de grond in Nederland gebruikt door de landbouw. Doordat onder meer de bebouwde ruimte groeit van 11 naar 12 procent in 2030 en natuur van 13 naar 18 procent, zal de landbouw in 2050 uitkomen op 51 procent. Dat voorspelt de PBL-analyse De belangrijkste taak van het kabinet is om de ruimte weer eerlijker te verdelen. Daarom moet er volgens het planbureau weer een minister van ruimtelijke ordening worden aangesteld.
Belevingswaarde

Waar nu de nadruk ligt op economisch gebruik, moet het ruimtegebruik meer in balans komen met duurzaamheid en de 'belevingswaarde': wat burgers aan de ruimte hebben. Dat vraagt om meer verantwoordelijkheden voor het kabinet, waar deze taken nu nog goeddeels bij gemeenten en provincies liggen. Dit vraagt soms om lastige keuzes, zeggen de onderzoekers. De politiek heeft deze besluiten juist te lang voor zich uitgeschoven.


Volgens het PBL moeten ook op het gebied van woningbouw toekomstbestendige stappen worden genomen. De onderzoekers zien dat 'de aanvechting bestaat' om woningen zoveel mogelijk op eenvoudige locaties te bouwen. 'Daarbij wordt de tijd die nodig is om de bijpassende infrastructuur aan te leggen uit het oog verloren', schrijft het PBL. Daardoor zijn sommige gebieden waar wel veel mensen wonen, slecht bereikbaar.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer