Binnen Duitsland grote verschillen in eigendom landbouwgrond

Bedrijfsgroepen beheersen 11 procent van het landbouwareaal in Duitsland. In Oost-Duitsland gaat het om meer gebieden en bedrijven dan in West-Duitsland.

Binnen+Duitsland+grote+verschillen+in+eigendom+landbouwgrond
© Han Reindsen

Wie is eigenaar van landbouwgrond? Deze nieuwe, maar steeds belangrijkere vraag is als onderdeel van de landbouwtelling van 2020 beantwoord door het Duitse statistiekbureau Destatis. Hieruit blijkt dat ruim een derde (36 procent) van de landelijke landbouwactiviteiten in de rechtsvorm van een rechtspersoon of maatschap deel uitmaakt van een concern.

Van alle vennootschappen met de rechtsvorm rechtspersoon of maatschap is de aansluiting bij een concern onderzocht. Van de in totaal 262.800 bedrijven in de landbouwtelling 2020 was dit een kleine 4 procent. Het gaat om ongeveer 10.200 bedrijven. Samen bewerkten ze een areaal van zo'n 3,63 miljoen hectare, wat 22 procent was van de agrarische oppervlakte in Duitsland.

Van de bedrijven met de rechtsvorm van een rechtspersoon of maatschap maakten 3.700 bedrijven (36 procent) deel uit van een concern en ze bezaten in totaal 1,84 miljoen hectare landbouwgrond. De boerderijen van bedrijfsgroepen bewerkten ongeveer de helft van het landbouwareaal van rechtspersonen en maatschappen en dus meer dan 11 procent van het landbouwareaal in Duitsland als geheel.


Oost- en West-Duitsland

Over het algemeen is er een duidelijk verschil in de aanwezigheid van bedrijfsgroepen in de landbouw tussen de West- en Oost-Duitse deelstaten. Waar in het westen minder dan 26 procent van de rechtspersonen en maatschappen tot een concern behoorde, was dat in het oosten 48 procent.

Het aandeel van de gebieden die worden gecontroleerd door bedrijfsgroepen in verhouding tot het totale gebied van bezit van deze rechtsvormen was eveneens ongelijk verdeeld: 31 procent in het westen en 53 procent in het oosten.

Deze cijfers weerspiegelen de verschillende structuren en verhoudingen van boerderijen in het oosten en westen. Waar een boerderij in het westen gemiddeld 47 hectare landbouwgrond bezat, was dat in het oosten gemiddeld 221 hectare. Bij de hier geobserveerde rechtspersonen of maatschappen zijn de verschillen nog groter, met 68 hectare landbouwgrond in het westen en 669 hectare in het oosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer