Advies RIVM: scherp eisen gewasbeschermingsmiddelen aan

Er zijn aanpassingen nodig in de toelatingseisen waarmee gewasbeschermingsmiddelen beoordeeld worden en de richtlijnen die daarvoor gelden. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Advies+RIVM%3A+scherp+eisen+gewasbeschermingsmiddelen+aan
© Nieuwe Oogst

Aanscherping van de eisen is nodig om mogelijke gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen beter te kunnen aantonen, stelt RIVM. Het advies is te lezen in een rapport dat het instituut opstelde na onderzoek in opdracht van het ministerie van LNV.


In Nederland woedt, net als in de rest van Europa, de discussie of bepaalde stoffen in gewasbeschermingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor ons zenuwstelsel. Deze middelen worden voor toelating echter altijd uitgebreid getest om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor mens, dier en milieu.Er zijn volgens RIVM aanwijzingen dat mensen die in het verleden lang aan gewasbeschermingsmiddelen hebben blootgestaan, zoals telers, een grotere kans hebben om neurodegeneratieve ziekten te krijgen. Voorbeelden daarvan zijn parkinson en alzheimer. De vraag is of de huidige manier van testen een mogelijk effect als het krijgen van deze ziektes wel kan aantonen.


Informatie ontbreekt

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat met de huidige toelatingseisen een deel van de informatie ontbreekt die nodig is om zo'n effect te kunnen aantonen. De huidige testen maken onvoldoende duidelijk of een stof kleine veranderingen in de hersenen veroorzaakt, waardoor aandoeningen als parkinson ontstaan.

Het RIVM adviseert in de toelatingseisen en testrichtlijnen duidelijker te beschrijven welke effecten moeten worden onderzocht en welke methoden daarvoor nodig zijn. In Europa wordt door diverse instanties onderzoek gedaan naar de risico's van gewasbeschermingsmiddelen op het zenuwstelsel. Het RIVM adviseert om al deze kennis over deze effecten via een werkgroep te bundelen. Dat kan zorgen voor betere kennis over deze effecten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer