Friese Provinciale Staten geven groen licht voor terugdringen middelengebruik

Een meerderheid van de Friese Provinciale Staten heeft woensdagmiddag groen licht gegeven voor het voorstel voor terugdringen van chemische gewasbeschermingsmiddelen in Friesland. Zeven Statenpartijen kwamen onlangs met een voorstel om het pesticidegebruik te reduceren.

Friese+Provinciale+Staten+geven+groen+licht+voor+terugdringen+middelengebruik
© Han Reindsen

GroenLinks, SP, D66, Partij voor de Dieren, PvdA, FNP en 50Plus dienden vorige maand het initiatiefvoorstel Naar een schone en gezonde leefomgeving: afbouw gebruik van pesticiden in Fryslân 2021-2030 in. Aanleiding is dat er volgens de partijen nog te veel chemische stoffen in het milieu terechtkomen.

Provinciale Staten namen een amendement van het CDA aan om beter aan te sluiten bij de visie van het ministerie van LNV. De initiatiefnemers van het voorstel hadden eerder in de commissievergadering aangegeven dat provincie Fryslân de landbouw geen zwaardere eisen op moet leggen dan waar landelijk afspraken over zijn.

Van de 39 Statenleden stemden 26 voor het voorstel. Het Statenlid Van Swol, PVV, Forum voor Democratie, VVD, Statenlid Goudzwaard en ChristenUnie stemden tegen.


Sceptisch

Volgens Statenlid Wiebo de Vries van de ChristenUnie gaat het initiatiefvoorstel voorbij aan de resultaten die de landbouw al heeft geboekt. Hij vroeg zich af wat het voorstel toevoegt aan het landelijke beleid. 'Waarom moet dit voorstel koste wat koste op tafel komen, terwijl er al veel over wordt gesproken?'

Hoewel Statenlid Maarten Goudzwaard het voorstel 'best sympathiek' vindt, heeft ook hij zijn bedenkingen. 'Wat schieten we ermee op? Daar ben ik sceptisch over. Je krijgt meer overhead, nog meer overleggen, nog meer voorlichting. Het rijk is al heel lang bezig met dit dossier. Dit doet geen recht aan zoveel agro-ondernemers en stakeholders. Het draagt niks bij aan de transitie van de landbouw, het geeft misschien een handvol mensen een goed gevoel over zichzelf.'


Jochem Knol van GroenLinks, een van de initiatiefnemers, zei het 'bijna verbazingwekkend' te vinden dat de discussie over de reductie in de Provinciale Staten vooral over boeren gaat. Volgens hem is het voorstel juist ook voor het andere bedrijfsleven en burgers. 'Het is niet bedoeld om met het vingertje te wijzen naar een groep. We willen ook andere sectoren waar weinig beleid is aanscherpen, zoals tuincentra. Een aantal van hen gebruikt heel veel middelen. Wij willen alles op alles zetten om dat te voorkomen.'


Niet belerend

Knol benadrukte dat de initiatiefnemers hierbij niet belerend willen zijn. 'We willen vooral stimuleren om het gebruik te verminderen en waar mogelijk helpen. Dat helpen van agrarische bedrijven betekent vooral het geven van provinciale subsidie, cofinanciering van bijvoorbeeld onderzoeksvragen.'

Gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) neemt het terugdringen van middelengebruik 'verrekte serieus', gaf hij aan. 'Er wordt echt over gepraat hoe we dat beter kunnen doen, met onder andere gemeenten en het waterschap. Het ontwikkelen van meer biodiversiteit en het terugbrengen van pesticiden versterkt elkaar. We moeten er alleen wel oog voor hebben dat het niet van vandaag op morgen is opgelost.'

Op uitnodiging van LTO Noord brachten begin oktober 21 Statenleden een werkbezoek aan het akkerbouwbedrijf van Kees en Anco van der Bos uit Holwerd. Daar gingen ze in gesprek met onder andere LTO Noord, de Friese Natuur- en Milieufederatie, een bezorgde burger en de agrarisch ondernemers over het terugdringen van middelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer