Europees+Hof+van+Justitie+schort+handelsverdragen+met+Marokko+op
Nieuws
© European Union 2021

Europees Hof van Justitie schort handelsverdragen met Marokko op

Het Europees Hof van Justitie heeft twee EU-handelsverdragen met Marokko nietig verklaard. Daardoor komt de export van fruit en groenten vanuit Marokko naar vooral Frankrijk en Spanje in de knel. Spaanse vissers verliezen daarnaast een deel van hun visrechten in wateren voor de Afrikaanse noordwestkust.

Volgens gegevens van de EU-delegatie in het Maghreb-land is Marokko de eerste landbouwexporteur vanuit het zuidelijke Middellandse Zeegebied naar de EU. De uitspraak is een overwinning voor Polisario, de onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara. Die organisatie betwist de Marokkaanse annexatie van de westelijke Sahara-strook. Het gebied werd in 1975 ingelijfd door Marokko, maar dat wordt internationaal niet erkend.

De Europese Commissie moet nu opnieuw gaan onderhandelen en daarbij ook de bevolking van de Westelijke Sahara betrekken. EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita zeggen dat ze de handelsovereenkomst gaan repareren. Marokko en de EU sloten het verdrag in 2016, na tien jaar onderhandelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer