Canadese premier Trudeau pleit voor vrijhandelsverdrag CETA

De Canadese premier Justin Trudeau heeft in een bijeenkomst van de Eerste en Tweede Kamer gepleit voor het CETA-verdrag. Dat is de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Canada. Nederland heeft het verdrag nog niet geratificeerd.

Canadese+premier+Trudeau+pleit+voor+vrijhandelsverdrag+CETA
© ANP

Het grootste deel van het verdrag is al van kracht en Trudeau wees erop dat het een positief effect heeft gehad op de handel tussen Nederland en Canada. 'Samenwerking loont', benadrukte de liberale minister-president. Door het vrijhandelsverdrag worden bijna alle importheffingen afgeschaft.


De Tweede Kamer ging vorig jaar nipt akkoord met het verdrag, maar in de Eerste Kamer is een meerderheid nog niet in zicht. De politieke weerstand tegen het verdrag strekt zich uit van links naar rechts. Onder meer BBB, GroenLinks, SP, PvdD, PVV, FvD, SGP, DENK en de PvdA verklaarden zich al eerder tegen het verdrag. Ook onder boeren bestaat weerstand. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) zien niets in het verdrag.


Europese standaard

De vrees bestaat dat door CETA de Europese standaarden op het gebied van arbeidsvoorwaarden, dierwelzijn en voedselveiligheid worden afgezwakt. Een ander bezwaar zit in één element van het verdrag. Multinationals kunnen overheden aanklagen via een op te richten arbitragetribunaal. Zo kunnen multinationals een schadevergoeding eisen als zij vinden dat ze benadeeld worden door nieuwe regels die een regering maakt. Volgens de tegenstanders krijgen de multinationals daarmee te veel macht.

Trudeau benadrukte dat samenwerking tussen gelijkgestemde landen van groot belang is. 'Als een land als Nederland, dat bekend staat als een van de grote handelsnaties van de afgelopen eeuwen, geen vrijhandelsakkoord met Canada kan sluiten, met welk land kan Nederland dan nog wel een vrijhandelsverdrag sluiten', vroeg hij zich af.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer