Europarlement: biodiversiteit ook meewegen in handelsverdragen

Het Europees Parlement gaat het verbeteren van biodiversiteit niet alleen aanmoedigen in landbouw en natuur in de EU-landen, maar ook opnemen in internationale handelsverdragen en ontwikkelingssamenwerking.

Europarlement%3A+biodiversiteit+ook+meewegen+in+handelsverdragen
© Twan Wiermans

Het Europarlement stemde woensdag in met een rapport om natuurbehoud en biodiversiteit centraler te stellen in al het internationale beleid van de Europese Unie (EU). Daarmee komt het door veel ondernemers beoogde gelijke speelveld dichterbij.

Het Europees Parlement bepleit niet alleen meer geld voor biodiversiteit, maar verlangt daarnaast ook actie van het bedrijfsleven, al dan niet gedwongen door Europese wetgeving. Ook schadelijke internationale subsidies moeten worden uitgefaseerd. In sectoren als landbouw, visserij, energie en handel moet biodiversiteit volgens het rapport steeds worden meegewogen.


Signaal

De Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vindt dat de EU hiermee een belangrijk signaal afgeeft in aanloop naar de VN-biodiversiteitstop die volgende week begint. 'Daar moeten op wereldschaal duidelijk afspraken komen om het verlies van biodiversiteit te keren. Achteruitgang van de biodiversiteit heeft gevolgen voor bijna alle internationale duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Denk alleen al aan het belang van biodiversiteit voor de landbouw of de waterkwaliteit, maar ook omgekeerd.'

De VN-top COP15 start volgende week online in Kunming, China. In april en mei volgend jaar wordt de top in China vervolgd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer