Meer stikstofruimte nodig door 25 kilometergrens

Door de nieuwe afstandseis van 25 kilometer voor de berekening van stikstofneerslag, moet de overheid meer stikstof compenseren voor de aanleg van nieuwe wegen. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar stoppende boeren.

Meer+stikstofruimte+nodig+door+25+kilometergrens
© DIRK HOL

Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) weten. Deze week werd bekend dat zes boerenbedrijven zijn opgekocht voor de verlenging van de A15 richting de A12. De boeren komen uit Lunteren, Winterswijk, Middelaar, Haarlo en Molenschot. De Raad van State moet deze aanpak nog wel goedkeuren.

Over lopende onderhandelingen doet het ministerie geen uitspraken en ook kan niet worden gedeeld welke bedragen ermee zijn gemoeid. Wel wordt de aanpak ook toegepast bij andere trajecten. Dit geldt bijvoorbeeld voor A28/A1 Knooppunt Hoevelaken, A4 Haaglanden-N14, A67/A73 Knooppunt Zaarderheiken, A6 Almere Oostvaarders-Lelystad, N35 Nijverdal-Wierden en N50 Kampen-Kampen Zuid.

Opmerkelijk is dat de provincie Gelderland extern salderen tot op heden niet toestaat. Voor dit project zijn volgens de woordvoerder afspraken gemaakt met de provincie als partner in het project ViA15. Bestuurlijk hebben het ministerie van I&W en de provincie Gelderland afgesproken dat het ministerie zich inspant om ongewenste leegstand van de agrarische opstallen te voorkomen.

Tot voor de zomer werd voor wegen een stikstofdepositiegrens van 5 kilometer gehanteerd. In de agrarische sector was daar veel onbegrip over, omdat voor de vergunning van boeren naar veel grotere afstanden werd gekeken.

Het was een van de adviezen van de commissie-Hordijk om dit gelijk te trekken. Voor alle stikstofbronnen geldt nu dat een neerslag tot een afstand van 25 kilometer moet worden gecompenseerd voor een natuurvergunning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer