Ministerie sluit deal met zes stoppers voor doortrekken A15

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) neemt van zes boeren de stikstofruimte over om het doortrekken van snelweg A15 te compenseren. De Raad van State moet deze aanpak nog wel goedkeuren.

Ministerie+sluit+deal+met+zes+stoppers+voor+doortrekken+A15
© Nieuwe Oogst

Het uitkopen van de zes boerenbedrijven staat in een dinsdag gepubliceerd pakket nieuwe maatregelen die de aanleg van de verbinding tussen A15 en A50 mogelijk moeten maken. Een eerdere aanpak om de stikstofemissies van de verlengde snelweg te compenseren, vingen vorig jaar bot bij de Raad van State. Daarop moest het ministerie terug naar de tekenkamer.


Met het opkopen van de stikstofruimte voldoet de nieuwe aanvraag volgens het ministerie ook aan de nieuwe 25 kilometer afstandseis. Eerder oordeelde de Raad van State dat het vreemd is dat de verwachte stikstofuitstoot van een snelweg op een afstand van 5 kilometer werd gemeten. Voor vergunningen van boerderijen en fabrieken moest stikstof soms tot op afstanden van 100 kilometer worden gecompenseerd. Het kabinet heeft deze afstand inmiddels overal gelijk getrokken op 25 kilometer.


Toestaan extern salderen

De zes boeren die hun stikstofruimte verkopen en stoppen met hun bedrijfsvoering komen uit Lunteren, Winterswijk, Middelaar, Haarlo en Molenschot. Helemaal rond is de deal nog niet, omdat de Raad van Staten van de provincie Gelderland extern salderen officieel nog moet openstellen.

Door het stoppen van deze boeren worden een vijftal Natura 2000-gebieden, die door de verlengde snelweg te maken krijgen met meer stikstof, ontzien. De extra milieubelasting wordt gecompenseerd, omdat deze bedrijven ermee stoppen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer