Boeren+gearresteerd+voor+fraude+met+afval+uit+kassen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boeren gearresteerd voor fraude met afval uit kassen

Drie Nederlandse boeren worden verdacht van betrokkenheid bij een nieuw soort afvalzwendel. Tegen betaling hebben zij restafval aangenomen uit Belgische kassen, meldt de Leeuwarder Courant.

Het gaat om afval bij het kweken van onder meer tomaten en paprika's. Tussen dit groen (loof) zit ook veel plastic: draadjes en klemmetjes om planten op te binden. Dit plastic moet worden afgevoerd en verbrand door erkende bedrijven, wat veel geld kost. Een verwerker in het Belgische Wervik omzeilde de regels en bood het afval met plastic aan als strooisel voor in de koeienstal.

Via een foeragehandel in Nunspeet namen twee Friese melkveehouders uit Koudum en Oudemirdum en een boer uit het Brabantse Diessen uiteindelijk deel aan de zwendel.

Controle

De boeren wisten volgens de Friese milieudienst FUMO dat zij het afval niet mochten ontvangen. De dienst kwam de fraude op het spoor tijdens een controle bij de melkveehouder in Oudemirdum.

Beide Friese boeren kregen 50.000 euro toe voor het afnemen van bijna 3.000 ton afval per boer. Het afval ging niet de stal in, maar werd door het land geploegd of opgeslagen in een enorm gat in de grond (50 bij 50 meter en 5 meter hoog). Het strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenen loopt nog. De komende maanden is de zitting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer