Kamer+wil+steun+voor+kosten+opruimen+drugsafval
Nieuws
© Erik de Jonge/Brabants Landschap

Kamer wil steun voor kosten opruimen drugsafval

De Tweede Kamer dringt aan op financiële steun voor grondeigenaren en -gebruikers waar drugsafval moet worden geruimd. Donderdag zijn drie moties ingediend die het kabinet oproepen er werk van te maken.

Nu is het nog zo dat grondeigenaren in principe zelf opdraaien voor de kosten. De PvdA heeft het meest vergaande voorstel om daar een eind aan te maken. Deze partij vraagt het kabinet om te zorgen voor een 'structurele en door het rijk betaalde voorziening' om de gemaakte kosten te vergoeden.

CDA en VVD dienden een motie in voor een 'structurele cofinancieringsregeling' voor particulieren waar drugsafval geruimd moet worden. GroenLinks en SP willen dat het kabinet initiatieven neemt voor een landelijk fonds waar gemeenten, provincies en waterschappen gebruik van kunnen maken.

Eerst overleggen

Minister Ferdinand Grapperhaus (J&V) wil nu nog geen knopen doorhakken. Hij vroeg de indieners hun moties aan te houden. In de tussentijd gaat hij overleggen met provincies en gemeenten hoe het staat met hun pogingen om tot een structurele oplossing te komen.

Over twee maanden denkt Grapperhaus daar verslag van uit te brengen. Dan is duidelijk wat van de rijksoverheid wordt verwacht. De bewindsman benadrukte in de Kamer dat voorlopig nog 1,4 miljoen euro beschikbaar is uit de tijdelijke cofinancieringsregeling van het Rijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer