'Ook de plussen van de boer meetellen'

In het werkgebied van Aa en Maas (Noord-Brabant) stijgen de kosten voor de agrarische sector mogelijk van 70 naar 150 euro per hectare. 'Tien jaar geleden zaten we nog op 35 euro per hectare', zegt fruitteler Peter van Dijk.

%27Ook+de+plussen+van+de+boer+meetellen%27
© Lé Giesen

Van Dijk zetelt in het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas. Daarnaast teelt hij blauwe bessen op zijn bedrijf in Helenaveen. Hij is kritisch op het plan voor de nieuwe kostentoedeling.

'In het plan wordt geprobeerd tot een eerlijke kostenverdeling te komen, maar daarvan is geen sprake. Als je dat echt wilt, dan moet je ook de plussen meetellen die de agrarische sector levert. Nu tellen alleen alle negatieve aspecten mee.'

• Lees ook: Forse stijging waterschapslasten dreigt

Als voorbeeld noemt hij de functie van boerenland als wateroverloopgebied en het wegwerken van bagger en maaisel bij de watergangen door boeren en tuinders. Daarmee dient de agrarische sector een maatschappelijk belang dat niet wordt meegerekend.

Van Dijk stelt ook dat het waterschap hogere kosten niet overal kan omzetten in meerwaarde voor de boer en tuinder.

'Het hart van ons waterschap ligt nu eenmaal op een zandheuvel. Neem bijvoorbeeld Boekel. Daar kunnen we het water niet ver genoeg het systeem in krijgen als het droog is. En als het hard regent, krijgen we het water daar niet weg. Toch betalen die boeren net zoveel als de anderen. Dan krijg je als boer wel heel weinig waar voor je geld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer