Terrorismebestrijder: 'Optreden FDF draagt bij aan polarisatie'

Update - De excessen in het optreden van Farmers Defence Force (FDF) dragen bij aan maatschappelijke polarisatie rond het thema klimaat. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in de nieuwe rapportage over de terrorismedreiging in Nederland.

Terrorismebestrijder%3A+%27Optreden+FDF+draagt+bij+aan+polarisatie%27
© Dirk Hol

De NCTV schrijft in de rapportage ook over de boerendemonstraties die sinds het najaar van 2019 hebben plaatsgevonden. 'De demonstraties verlopen over het algemeen vreedzaam. Uitzondering vormt de wijze waarop Farmers Defence Force zich manifesteert. Deze organisatie kent een andere ontstaansgrond dan andere agrarische belangenbehartigers. FDF is, op de dag van de stalbezetting in Boxtel, opgericht vanuit een gevoel van zelfbescherming tegen dierenrechtenactivisten en -extremisten.'

'Dit komt bijvoorbeeld terug in uitspraken waarin de positie van de boeren op één lijn werd gesteld met de Holocaust', stelt de NCTV. 'Dit heeft tot onrust en afkeuring geleid, zeker nadat het bestuur van de organisatie, in tegenstelling tot meer gematigde belangenbehartigers, geen afstand nam van de uitspraken.'


Andersdenkende medeboeren

De NCTV spreekt ook van 'ongenuanceerde en bedreigende uitingen tegen politici en andersdenkende medeboeren'. Zo richtte FDF zich volgens de terrorismebestrijder op 13 april 2020 tegen boeren die zich laten uitkopen door de overheid. 'Er moest worden afgerekend met 'de zwakke schakels en de Judassen uit onze gelederen'.'Daarnaast vinden rondom demonstraties soms incidenten plaats,' schrijft de veiligheidscoördinator. 'Bijvoorbeeld door het inrijden van een deur van het provinciehuis in Groningen of het bekogelen van meerdere motoragenten met zwaar vuurwerk vanuit een rijdende bus. De excessen in het optreden van FDF dragen bij aan maatschappelijke polarisatie rond het thema klimaat.'


Gesprek aangevraagd

Farmers Defence Force is ontstemd over de passages in het rapport de NCTV. FDF zegt een officiële klacht te hebben ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid over de rapportage van NCTV en wil een gesprek met vertegenwoordigers van het ministerie.

FDF stelt dat drie passages in het rapport onjuist zijn: het gaat daarbij om 'vermeende uitlatingen van FDF die niet door FDF zijn gedaan'; het gooien van vuurwerk naar motoragenten dat niet heeft plaats gevonden. Tot slot stelt de FDF dat het inrijden van de deur op het provinciehuis niet heeft plaats gevonden tijdens een FDF-bijeenkomst, maar na afloop van een door LTO Noord georganiseerde demonstratie.


Dierenrechtenactivisme

Dierenrechtenactivisme en -extremisme wordt ook genoemd in de rapportage. Er wordt verwezen naar internationaal georganiseerde bezettingsacties van stallen in 2019. Die vonden behalve in Boxtel ook plaats in Frankrijk en België. De nationaal coördinator constateert dat 'de Nederlandse dierenrechtenbeweging al lange tijd klein is en zich voornamelijk uit in vreedzame demonstraties.'

Er wordt door de NCTV geen waarschuwing gegeven voor mogelijke nieuwe bezettingen. De veiligheidscoördinator acht de kans op een aanslag in Nederland 'voorstelbaar'. Volgens de NCTV moet dan vooral worden gedacht aan aanslagen van eenlingen of kleine groepen met een jihadistisch motief of uit een andere extremistische hoek.


• Klik voor complete rapportage op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer