Corona drukt pootgoedprijs bij Agrico

Aardappelcoöperatie Agrico heeft vorige week aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van 25 euro per 100 kilo bekendgemaakt voor pootgoed van oogst 2020.

Corona+drukt+pootgoedprijs+bij+Agrico
© Agrico

Vorig jaar nog betaalde Agrico voor alle maten en klassen pootgoed van oogst 2019 een prijs van 30,21 euro per 100 kilo. De aardappelcoöperatie stelt dat de coronapandemie in het nog lopende seizoen veel impact heeft op de afzet van pootaardappelen.

In veel van de belangrijke afnemende landen was de situatie zeer slecht, meldt Agrico. Het pootgoedbedrijf spreekt over wegvallende infrastructuren, beperkte beschikbaarheid van financiële middelen en voor sommige bestemmingen ook beperkte beschikbaarheid van containers.


Quotum Algerije

Met vroege bestemmingen, zoals Pakistan en Bangladesh, verging het Agrico goed. Hier werden goede hoeveelheden pootgoed afgezet tegen hoge prijzen. Daarentegen vielen Azië en Noord-Afrika aanzienlijk tegen. Algerije, een van de grootste afnemers van Nederlandse pootaardappelen, legde een quotum op voor maximaal 50.000 ton geïmporteerd pootgoed.

De situatie in Europa was sterk afhankelijk van het land. Over het algemeen verliep de verkoop goed. Spanje vormde volgens Agrico een van de negatieve uitzonderingen hierop. Als gevolg van de coronapandemie is de verkoop van het ras Agria sterk teruggelopen. Vanuit de fritesindustrie in Noordwest-Europa was er wel veel vraag naar de Agrico-rassen Fontane en Markies.

De indicatieprijs van Agrico betreft alle afgeleverde tonnen van klasse S- tot en met klasse A-pootgoed vanaf 28 millimeter opwaarts. Dat is inclusief de bovenmaten en inclusief kwekerslicentie bij levering af boerderij in de herfst. Voor monopolierassen wordt gemiddeld ongeveer 1,70 euro per 100 kilo aan licentie ingehouden.


'Alles aan gedaan'

In een reactie erkent algemeen directeur Jan van Hoogen van Agrico dat de pootgoedprijs lager ligt dan voorgaande seizoenen, toen recordprijzen werden uitbetaald. 'Gezien de huidige marktsituatie hebben we er als Agrico alles aan gedaan om eruit te halen wat mogelijk was voor onze leden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  80 %
 • Zondag
  16° / 12°
  50 %
Meer weer