Start+nieuwe+gerberateelt+in+demokas+2030
Nieuws
© Michiel Elands

Start nieuwe gerberateelt in demokas 2030

In de fossielvrije en duurzame demokassen van Wageningen University & Research in het Zuid-Hollandse Bleiswijk is eind juni gestart met een nieuwe gerberateelt. Gedurende de eerste maanden bleek de plaagdruk laag.

De rassen Kimsey en Ladies First zijn op 30 juni vanuit de verlengde opkweek in de kas geplant. Naast het standaard teeltsysteem met pottenplaten wordt een deel van de planten geteeld in een systeem met grotere potten. Voor een betere plantverdeling zijn deze niet in lijn, maar versprongen geplaatst. De plantdichtheid is gelijk gebleven.

De gerbera-afdeling van de demokas is uitgerust met dimbare led-armaturen van Signify. Het dimmen van de lampen wordt aangestuurd op basis van het PAR-lichtniveau in de kas. Op deze manier willen de onderzoekers een gelijkmatiger lichtniveau creëren over de dag.


Insectengaas

Gedurende de teelt worden zo min mogelijk chemische middelen ingezet. Er is gekozen voor het plaatsen van insectengaas in de ramen tegen de Turkse mot en er wordt gewerkt met biologische bestrijders en zonder zwavel. Voor de bestrijding van meeldauw wordt Low Volume Mist (LVM) toegepast.

Wat betreft productie en kwaliteit van de bloemen zijn er nog geen duidelijke verschillen waarneembaar tussen de twee teeltsystemen. De plaagdruk is laag en meeldauw bleef tot nu toe beperkt. Wel zijn enkele planten van de Ladies First uitgevallen, mogelijk door Botrytis en/of Sclerotinia.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer