Potanthurium in demokas groeit ongekend snel

Kas als Energiebron boekt belangrijke voortgang in de fossielvrije teelt met extra ledverlichting bij onder meer potanthurium onder glas.

Potanthurium+in+demokas+groeit+ongekend+snel
© Roel Dijkstra

De tweede teelt potanthurium in een van de demokassen bij Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk is in elf weken zo snel gegroeid dat een versnelling van vijf tot zes weken mogelijk lijkt. Dit is ongekend, stellen WUR-onderzoekers Nieves García, Frank Kempkes en Ada Leman.

De teelt is in week 43 gestart. De vier rassen Amalia Elegance, Joli, Red Success en Royal Champion van twee verschillende veredelaars, Dümmen Orange en Anthura, zijn in 14 centimeterpotten op een dichtheid van 45 planten per vierkante meter geplaatst.

Zomerzon

Vanaf de start van de teelt wordt er belicht met 200 micromol led in voornamelijk rood (85 procent), wit (10 procent) en een beetje blauw licht (5 procent). Dat is voor dit gewas een hoog niveau. Onderzoekers sturen naar een lichtsom van 10 mol fotosynthetische actieve straling (PAR) per dag. Dit is evenveel als in de zomer op het gewas zou vallen.

Dit percentage wordt ook stabiel gehaald. Is 10 mol bereikt, dan gaat de belichting uit. In het begin van de teelt gingen de bloemen strekken, waardoor ze hoog boven het blad stonden. Mogelijk was dit een gevolg van de overgang van weinig naar veel licht, vermoeden de onderzoekers. De planten zetten het licht efficiënt om in bloemen, ook bij de rassen die in de winter wat minder bloemen maken.

Kwaliteit

Een deel van de planten uit de zomerteelt, gepoot in week 14 tot begin oktober en niet belicht, is blijven staan om de effecten van de belichting te kunnen beoordelen. Ondanks een uitdagende start is het een prima product geworden in 36 weken. 'Praktijkconform', stelt de WUR.

In de eerste weken van de belichting, aan het einde van de zomerteelt, trad bloemrek op. Hierdoor waren de plantopbouw en presentatie van de praktijkplanten iets beter naar de mening van de betrokken begeleidingscommissie.


Trips

Op dit moment hebben de planten de omvang van een plant die in een 17 centimeterpot wordt geteeld en de bloemrek is aanzienlijk afgenomen. De ledbelichting heeft bij deze planten ook een positief effect op de bloemkleur.

Anthuriumtrips was de grootste uitdaging van de zomerteelt en is ook in de winterteelt in een lage dichtheid aanwezig. Het heeft een lange levenscyclus (vier weken bij 25 graden Celsius en vijf weken bij 20 graden Celsius) en verpopt in de grond, waardoor het lastig is te bestrijden.

Bestrijders

In het lab zien onderzoekers predatie door Orius, maar niet door roofmijten. De vestiging van Orius gaat nu nog lastiger dan in de zomerteelt ondanks de inzet van bankerplanten en voerlinten die een maand goed blijven.

De bestrijding van luis gaat ook niet vanzelf. Door een klein aantal planten in kooien te plaatsen, kan de vestiging van verschillende bestrijders beter worden gevolgd. 'De hoop is hiermee een bestrijder te vinden die goed bij dit gewas past', zeggen WUR-onderzoekers García, Kempkes en Leman.

Energiebesparing

Kas als Energiebron is een innovatieprogramma dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert. Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekken hierin samen op.

Het programma ontwikkelt kennis en (teelt)technieken om in kassen energie te besparen en om meer duurzame energie zoals bio-energie, zonlicht en geothermie te gebruiken. Met de inbreng van ondernemers stimuleert Kas als Energiebron innovaties, zoals bovengenoemde ledbelichting, die een doorbraak voor de sector kunnen betekenen.

Lees zaterdag meer in Nieuwe Oogst over de voordelen en vragen rondom ledbelichting in de glastuinbouw en het LichtEvent 2020

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer