Preventieve+ruiming+leghennenbedrijf+Barneveld
Nieuws
© William Hoogteyling

Preventieve ruiming leghennenbedrijf Barneveld

Een biologisch pluimveebedrijf is op 27 oktober preventief geruimd vanwege de mogelijke insleep van vogelgriep. Bij de tracering van de contacten van het besmette bedrijf in Zeewolde bleek dat er contact is geweest tussen deze bedrijven via een bezoeker.

De bezoeker is eerder deze week op het bedrijf in Zeewolde geweest waar op 26 oktober hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld. Daarna was deze in de stal met kippen op het bedrijf in Barneveld met 9.500 leghennen. Dit contact wordt als risicovol gezien en daarop is het bedrijf in Barneveld verdacht verklaard.

Omdat niet volledig is uit te sluiten dat met dit bezoek het vogelgriepvirus is overgebracht naar het bedrijf in Barneveld, bijvoorbeeld via insleep van strooisel of uitwerpselen, en het bedrijf in een zeer pluimveedicht gebied ligt, is besloten de leghennen op het bedrijf te ruimen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert de ruiming uit.


277 pluimveebedrijven in 10 kilometerzone

Hoewel de kans op een besmetting bij het Barneveldse bedrijf klein is, zijn de consequenties van een eventuele uitbraak op deze locatie zeer groot. In de 10 kilometerzone rondom het bedrijf liggen 277 pluimveebedrijven.

Bovendien leert het verleden dat bedrijven al besmettelijk kunnen zijn voordat dit uit testen naar voren komt. De dieren zijn in die periode dan al infectieus en zouden andere bedrijven kunnen besmetten. Door het bedrijf te ruimen wordt dit voorkomen. Dergelijke preventieve ruimingen komen vaker voor, bijvoorbeeld bij sommige bedrijven die in de 1 kilometerzone van een besmet bedrijf liggen.

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer