Ophokplicht door vogelgriep in Zeewolde

Demissionair landbouwminister Carola Schouten stelt per direct een ophokplicht in voor alle commerciële pluimveebedrijven in heel Nederland, vanwege een uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in Zeewolde.

Ophokplicht+door+vogelgriep+in+Zeewolde
© William Hoogteyling

Op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde is bij leghennen hoogpathogene vogelgriep gevonden. Om verspreiding van het virus te voorkomen wordt het besmette bedrijf in Zeewolde met zo'n 36.000 dieren geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in Noord-Nederland en besmette wilde vogels in Duitsland, stelt Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee. Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus via wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels (zoals duiven en parkieten) en -kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.


Vervoersverbod Zeewolde

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Zeewolde liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom het getroffen bedrijf liggen nog negen andere pluimveebedrijven. Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Volgens de rijksoverheid is het belangrijk dat vondsten van dode wilde vogels worden gemeld bij de daarvoor bestemde instanties.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR)Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer