Uiensector brengt reststromen tot waarde

De uiensector heeft samen met kennisinstellingen een proces ontwikkeld om de grote hoeveelheid reststromen tot waarde te brengen. Het gaat daarbij om ruim 500.000 ton per jaar.

Uiensector+brengt+reststromen+tot+waarde
© Nieuwe Oogst

Uientelers en de verwerkende industrie produceren op jaarbasis zo'n 1,3 miljoen ton product. Bij de teelt en verwerking ontstaat ruim 0,5 miljoen ton per jaar aan reststromen. Die tweede stroom gaat nu nog naar biovergistingsinstallaties.

Project Pulp Visons wil dit tot waarde brengen. De focus ligt op het scheiden van een stroom met voornamelijk eiwitten (27 procent van de droge stof) en een pulpstroom met vezels (70 procent van de droge stof). De verwaarding van de pulpfractie kan als een hoogwaardig eindproduct worden ingezet voor de verrijking van levensmiddelen met voedingsvezels.


Positieve werking

In dit project doen de hogescholen Inholland en Van Hall Larenstein samen met innovatieve ketenpartners onderzoek naar de toepassing van voedingsvezels uit uienpulp in levensmiddelen. Voedingsvezels hebben een positieve werking op de gezondheid, maar komen in menig dieet te weinig voor. Het project draagt bij aan de circulaire economie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer