Reststromen bloemen en planten leveren waardevolle producten

Met reststromen van planten en bloemen zijn waardevolle producten te maken, zoals bloempapier of kleurstoffen. Dat blijkt uit onderzoek van Greenport West-Holland en Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN).

Reststromen+bloemen+en+planten+leveren+waardevolle+producten
© LLTB

Aanleiding voor het onderzoek was de uitbraak van corona in maart 2020. De vraag naar bloemen en planten daalde dramatisch, doordat de export stilviel door het sluiten van de grenzen. Een grote stroom kwalitatief goede planten en bloemen bleef daardoor achter op de kwekerijen. Greenport West-Holland en SIGN startten daarom met een onderzoek naar het valoriseren (tot waarde maken) van deze reststromen met als doel dit ook na de lockdown te kunnen doen en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.Vrijdag werd in het Westlandse Honselersdijk het onderzoeksrapport ‘Nuttig gebruik van ‘Corona’-overschot sierteelt- en tuinbouwproducten’ overhandigd aan Meindert Stolk (gedeputeerde Zuid-Holland, voorzitter Greenport West-Holland), Albert Abee (wethouder Westland), Adri Bom (voorzitter SIGN) en Jolanda Heistek (programmadirecteur Greenport West-Holland).


Bloempapier

In het laboratorium Varta in het Noord-Brabantse Nispen werden twintig grote sierteeltgewassen onderzocht, op met name de inhoudsstoffen van planten. Dit leidde tot nieuwe producten, zoals verschillende soorten bloempapier. Het papier is gemaakt van vezels, verzameld bij verschillende kwekers. Dat papier kan weer door het eigen bedrijf of door de sector worden gebruikt. Een consortium werkt aan het doorontwikkelen van dit product.

Met een aantal kwekers wordt nog overlegd over de ontwikkeling van andere nieuwe producten. Zo wordt geëxperimenteerd met voedselveilige kweek van bloemen en doen Biobased Greenport West-Holland en Varta onderzoek naar kleurstoffen uit gerbera’s of celosia en 3D-printen met biocomposieten van lelievezels.

SIGN start ook een vervolgonderzoek naar vezelopslag bij tuinbouwondernemingen. ‘Hoewel uit nood geboren, levert dit onderzoek nu een prachtige bijdrage aan het doel dat we met elkaar hebben afgesproken: 100 procent circulair in 2050. Zeker omdat het niet alleen concrete producten heeft opgeleverd, maar het ook heeft gezorgd voor meer samenwerking, kennisdeling en andere experimenten. Het toont wederom aan hoe innovatief onze tuinbouw is’, zegt Stolk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer