Goede omstandigheden in EU voor inzaai wintergranen

De inzaai van wintergranen in de meeste lidstaten van de Europese Unie (EU) verloopt zonder noemenswaardige obstakels. Dit meldt meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC) in het Mars-bulletin van oktober.

Goede+omstandigheden+in+EU+voor+inzaai+wintergranen
© Twan Wiermans

Voor vrijwel heel Europa geldt dat de inzaai van start kon gaan onder goede omstandigheden. In de noordelijke lidstaten was slechts in beperkte mate sprake van enige vertraging, omdat de voorgewassen wat later zijn geoogst.

In de Baltische staten zijn de wintergranen voor het grootste deel in september gezaaid, schrijft JRC. Dit is geheel volgens planning. In Zweden en Denemarken lijken de vroeggezaaide graangewassen nu te profiteren van wat neerslag in oktober. Graantelers in Finland zijn relatief laat gestart met de inzaai, maar hebben dat kunnen inhalen na het gunstige weer in het najaar.


Geen vertraging ondanks neerslag

Voor het Verenigd Koninkrijk geldt, net als voor Ierland en Duitsland, dat alles erop wijst dat de inzaaicampagne verloopt zoals verwacht. In Nederland en België zijn de vroege percelen ook op tijd ingezaaid in september. Er is, ondanks de neerslag van de laatste periode, geen zorg dat de inzaai van wintergranen grote vertraging zal oplopen.

Vanuit Polen en Frankrijk worden ook goede zaaiomstandigheden gemeld bij JRC. De inzaai ligt in die landen op het schema van het meerjarig gemiddelde. In Polen is er enige zorg dat de lage temperaturen in oktober nadelig zijn voor de beginontwikkeling van de granen.

In Midden- en Oost-Europa zijn de graantelers overwegend tevreden over de inzaai en ontwikkeling van hun gewassen. Alleen in het oosten van Slovenië en het oosten van Kroatië zorgt recente neerslag op dit moment voor oponthoud. De droogte in Roemenië en Bulgarije zorgt ervoor dat de kieming op sommige graanpercelen tegenvalt, waardoor de gewassen naar verhouding wat dun staan.


Vlotte inzaai in Hongarije

Een vlotte inzaai en goede omstandigheden voor het aanslaan van de wintergranen worden ook doorgegeven voor Hongarije. Voor Oekraïne geldt dat de graantelers niet ontevreden zijn over de inzaai van hun percelen. Wel zijn de temperaturen daar de laatste weken wat lager dan normaal en dat remt mogelijk de ontwikkeling van de wintergranen.

Tot slot zaaien de meeste graantelers in de Zuid-Europese landen hun wintergewassen pas vanaf eind oktober of in november. In Portugal is zijn de bodemcondities deze maand al goed genoeg voor inzaai van een deel van het areaal. Ook in Italië profiteren de telers nu van de neerslag die is gevallen in september. De bodem is daardoor een maand eerder geschikt om de wintergranen te zaaien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer