Rassen wintertarwe op Ebelsheerd scoren goed

De opbrengst in de rassenproef wintertarwe op Ebelsheerd lag op een goed niveau. De gemiddelde opbrengst was ruim 10 ton per hectare zonder ziektebestrijding en ruim 12 ton per hectare met ziektebestrijding.

Rassen+wintertarwe+op+Ebelsheerd+scoren+goed
© Han Reindsen

De rassenproef wintertarwe is op 3 augustus geoogst op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta, van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA). De omstandigheden voor oogsten waren redelijk. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef was 18,6 procent.

SPNA voert de rassenproef wintertarwe jaarlijks uit op voorvruchtwintertarwe. Hier worden twee herhalingen uitgevoerd met ziektebestrijding en groeiregulatie en twee zonder ziektebestrijding en groeiregulatie. De gemiddelde opbrengst in het onderzoek was 10,3 ton per hectare zonder ziektebestrijding en 12,02 ton per hectare met ziektebestrijding.


Zeven rassen

Bij de resultaten zonder ziektebestrijding zijn er zeven rassen die meer dan 11 ton per hectare hebben opgeleverd: Champion van WPA-Robertus, Chevignon van Limagrain, Gleam van Agrifirm, Hyacinth (hybride) van Saaten-Union, KWS Extase van Van de Bilt Zaden en vlas, Positiv van Agrifirm en Spearhead van Van de Bilt Zaden en vlas.

Bij het onderzoek met ziektebestrijding scoren bijna alle rassen, op één na, boven de 11 ton per hectare. Bijna de helft zit boven de 12 ton per hectare. Het ras KWS Keitum van Wiersum Plantbreeding scoort met 13,1 ton per hectare het beste. Zonder ziektebestrijding zat het ras op bijna 11 ton per hectare.

SPNA meldt dat er aantastingen hebben plaatsgevonden van gele roest en septoria. En aan het einde van het groeiseizoen was er een bruineroestaantasting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer