Ruim helft Nederland wil voldoende ruimte voor vee

Meer dan de helft van de Nederlanders, 62 procent, wil dat dieren in de veehouderij voldoende ruimte hebben voor een goed dierenwelzijn. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de Dierenbescherming. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie krijgen op veel veehouderijbedrijven de dieren die ruimte niet.

Ruim+helft+Nederland+wil+voldoende+ruimte+voor+vee
© Mike Schellart

Het onderzoek van Motivaction richtte zich op de houding van het Nederlandse publiek rond de thema's natuurlijk gedrag, ruimte en lichamelijke ingrepen bij dieren in de veehouderij. Later dit jaar volgen de resultaten van dit onderzoek. Omdat in de Beter Leven-week, van 25 tot en met 31 oktober, 'ruimte' centraal staat, is dit thema eerder uitgelicht.

Gebaseerd op meerdere wetenschappelijke onderzoeken van onder meer Wageningen University & Research bij koeien en varkens stelt de Dierenbescherming dat op veel veehouderijbedrijven de dieren onvoldoende ruimte hebben die nodig is voor een goed dierenwelzijn. Uit de enquête onder 1.217 personen komt naar voren dat 35 procent niet weet dat die ruimte op deze bedrijven ontbreekt.


Drie sterren

Volgens de Dierenbescherming bieden drie sterren van het Beter Leven-keurmerk de zekerheid dat dieren optimaal de ruimte krijgen om zich zo natuurlijk mogelijk te gedragen. 'Drie sterren zijn in onze ogen optimaal. Het biedt de zekerheid dat dieren optimaal de ruimte krijgen om zich zo natuurlijk mogelijk te gedragen. Bij één en twee sterren worden overigens ook al forse verbeteringsstappen gezet ten opzichte van de traditionele houderij', zegt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming.


Consumenten kunnen volgens Dorland met hun boodschappenkarretje beslissen of dieren meer oppervlakte krijgen om te leven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer