Pluimveehouder krijgt meerwaarde van 1 ster Beter Leven-kip

Nederlandse retailers willen per 2023 over naar 1 ster Beter Leven-pluimveevlees. Inzicht in de kostprijs zorgt ervoor dat de pluimveehouder meedeelt in deze meerwaarde.

Pluimveehouder+krijgt+meerwaarde+van+1+ster+Beter+Leven%2Dkip
© Twan Wiermans

In het door LTO Nederland geïnitieerde project 'Waardecreatie in Ketens' werken boeren en tuinders, supermarkten en verwerkers aan toekomstgerichte ketens. De pluimveesector is aangehaakt bij het project en verkent hoe goede afspraken kunnen worden gemaakt over de meerwaarde voor alle partijen in de keten. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast bij een omschakeling naar vleeskuikens met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

De omschakeling naar 1 ster Beter Leven-pluimveevlees per 2023 is voor de vleeskuikensector een grote stap die flinke investeringen vraagt. Daarover moeten dan ook concrete afspraken worden gemaakt tussen vleeskuikenhouders en slachterijen, die vervolgens weer aan supermarkten leveren.


Hogere uitbetaling

Door de gesprekken die zijn gestart onder 'Waardecreatie in Ketens' weten ketenpartijen elkaar beter te vinden. Zo heeft supermarktketen Albert Heijn onlangs de hogere voerprijs verwerkt in een hogere uitbetaling bij tafeleieren.

Ketenpartijen gaan het gesprek met elkaar aan en begrijpen elkaar beter. En het zorgt voor goede en meerjarige samenwerkingsafspraken die de transitie naar 1 ster van het Beter Leven-keurmerk daardoor ook financieel zo gezond mogelijk moeten maken voor de pluimveehouder.

De vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders hebben het initiatief genomen voor een onderzoek naar de kostprijs van 1 ster Beter Leven-pluimveevlees. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Economic Research.


Kostprijs tussen 1,30 en 1,40 euro

Hoewel het onderzoek van Wageningen Economic Research nog niet is afgerond, lijkt de kostprijs bij de huidige prijzen ergens uit te komen tussen de 1,30 euro en 1,40 euro per kilo afgeleverd gewicht.

Pluimveehouders kunnen de door marktpartijen aangeboden contracten aan de resultaten van deze berekening toetsen. Daarmee wordt inzichtelijk of de contracten ook voldoende verdienvermogen bieden voor de pluimveehouders voor de gehele contactperiode.

Bij de omschakeling naar 1 ster Beter Leven-vleeskuikens lopen de pluimveehouders vaak tegen de drempel van vergunningverlening op. Enkele supermarktorganisaties en ook de Dierenbescherming hebben toegezegd de sector hierin te steunen en te pleiten voor versoepeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer