Dierenbescherming: slachterij Gosschalk kan prima ketenregisseur blijven

Slachterij Gosschalk is na de sluiting en het verliezen van het Beter Leven-certificaat nog steeds ketenregisseur. Sommige partijen zijn het daar niet mee eens, zoals de actiegroep Ongehoord. Volgens de Dierenbescherming kan Gosschalk die rol nog prima vervullen.

Dierenbescherming%3A+slachterij+Gosschalk+kan+prima+ketenregisseur+blijven
© Koos Groenewold

'De ophef is niet nodig, want het is puur een administratieve taak', reageert Niels Dorland namens de Dierenbescherming. Dat er vragen komen over het feit dat Gosschalk nog ketenregisseur is, snapt hij wel. 'Maar Gosschalk heeft voor de rol van ketenregisseur een apart certificaat en voldoet aan de voorwaarden hiervoor. Die rol is vooral administratief.'

Deze taak kan ook niet zomaar worden doorgeschoven naar de andere slachterij waar de dieren nu tijdelijk worden geslacht, stelt de persvoorlichter van de Dierenbescherming. 'De verwerking van het vlees valt ook onder de taak van de ketenregisseur en dat gebeurt bij een dochterbedrijf van Gosschalk. Het schrappen van het certificaat voor ketenregisseur zou betekenen dat de varkenshouders hun dieren niet meer kwijt kunnen en er ook geen nieuwe deelnemers kunnen instappen.'


Gosschalk is als ketenregisseur dan wel verantwoordelijk voor het controleren van de deelnemende varkenshouders en nieuwe deelnemers, maar voert die controle niet zelf uit. Dat doen andere onafhankelijk certificerende instellingen. Ketens als het Wroetvarken en Vallei Varken controleren hun bestaande en nieuwe deelnemers zelf.


Wroetvarken wacht goedgekeurd plan af

De Dierenbescherming zal de rol van Gosschalk opnieuw gaan bekijken zodra het plan van aanpak voor de slachterij is goedgekeurd. 'Ook het Wroetvarken wacht even af tot er een goedgekeurd plan is', stelt voorzitter Jan Broenink van de keten. 'Dan gaan we alles opnieuw bekijken. De rol van Gosschalk als ketenregisseur heeft momenteel in ieder geval geen enkel effect op het dierenwelzijn.'

Overgaan naar een andere kleine slachterij, wat weleens wordt gesuggereerd, is volgens Broenink geen optie. 'Die anderen hebben geen Beter Leven-certificaat. En als het hele proces en de borging bij Gosschalk straks zijn goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, komen ze mogelijk als beste uit de bus. Waarmee ik zeker niet zeg dat het bij andere slachterijen niet goed gaat. Die zullen nu ook alle procedures onder de loep nemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer