LTO pleit bij formatie voor agrarische transitieperiode

LTO pleit bij de formerende politieke partijen voor een transitieperiode van twee jaar voor boeren en tuinders. Daarin kiezen ze hoe ze verder willen met hun bedrijf. Om hen versneld door de transitie te helpen, vraagt de boerenorganisatie om stimuleringsmaatregelen en een miljardeninvestering.

LTO+pleit+bij+formatie+voor+agrarische+transitieperiode
© Dirk Hol
In een interview met Nieuwe Oogst doet LTO-voorzitter Sjaak van de Tak het voorstel uit de doeken. Hij stelt onder meer voor om boeren en tuinders twee jaar de tijd te geven om de transitie van hun bedrijf in gang te zetten. 'En val hen in die periode niet lastig met juridische procedures.'

Het miljardenbudget dat van het kabinet wordt gevraagd, moet efficiënt worden ingezet, zegt Van der Tak. Boeren die snel aan de slag willen, moeten daarvan profiteren. Bovendien kan dan op korte termijn al stikstofwinst worden geboekt.


Innovaties

De LTO-voorman vraagt de formerende partijen oog te hebben voor innovaties die emissies uit de veehouderij sterk kunnen verminderen. Volgens hem moeten boeren een keuze maken: verplaatsen, innoveren, natuurinclusiever worden of stoppen.

Het voorstel zal een grote politieke inspanning vergen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, erkent Van der Tak. 'Als de politiek het pad van onteigening inslaat, gaan boeren op hun handen zitten en afwachten. Dan gaat het de overheid nog veel meer geld én tijd kosten.'


Wantrouwen politiek

Deze week bleek uit onderzoek van I&O Research dat het vertrouwen onder veehouders in de politiek naar een dieptepunt is gezakt. Slechts 2 procent zegt nog vrij veel vertrouwen te hebben in de overheid, 70 procent heeft dat niet meer.


Veehouders hebben weinig tot geen fiducie meer in overheidsinstanties. Nog maar 5 procent van hen heeft vertrouwen in het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Demissionair landbouwminister Carola Schouten scoort 9 procent.

Volgens Van der Tak schetst het onderzoek een realistisch beeld. 'Er heerst veel wantrouwen tegen de overheid en we kunnen constateren dat er de afgelopen jaren sprake is van polarisatie. Daarom is het des te belangrijker dat het nieuwe kabinet een nieuwe koers gaat varen, waarmee het vertrouwen onder boeren wordt teruggewonnen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer