Nederlander waardeert agrarisch landschap

Nederlanders waarderen het om in een agrarisch landschap te wonen en 85 procent wil dat behouden. Tegelijkertijd onderschatten Nederlanders hoeveel daarvan in Nederland wordt beheerd door boeren en tuinders.

Nederlander+waardeert+agrarisch+landschap
© William Hoogteyling

Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch onder 1.038 Nederlanders in opdracht van LTO Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander denkt dat 34 procent van Nederlandse bodem wordt beheerd door de land- en tuinbouw.

In werkelijkheid is maar liefst 60 procent van al het land in Nederland in beheer van boeren en tuinders. Zij dragen daarmee bij aan een goede toekomst van het landelijk gebied, door zich in te zetten voor de leefbaarheid en kwaliteit ervan.


De bescherming van natuur en landschap is een belangrijk maatschappelijk thema voor vrijwel alle Nederlanders. 96 procent van de Nederlanders wil bescherming van de natuur, waarbij bescherming van akkerbouw, weidegebieden en bloemvelden zeer belangrijk wordt gevonden.
Woonomgeving

Qua locatie woont de Nederlander liever naast land- en tuinbouw dan naast andere soorten van economische bedrijvigheid. Met name akkers en kassen zijn daarbij in trek. Hoewel Nederlanders geen bezwaar hebben om naast een zonnepark te wonen, is er voor het volbouwen van landbouwgrond met zonnevelden weinig animo. 75 procent van de respondenten wil liever zonne-energie opwekken vanaf daken van bedrijven en woningen dan vanaf landbouwgrond.

Dat sluit aan bij het standpunt van LTO Nederland om landbouwgrond zoveel mogelijk te ontzien voor het opwekken van zonne-energie. LTO is voorstander van een integrale kijk op het landelijk gebied, waarbij land- en tuinbouw wordt verbonden met andere functies als agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Zo wordt gewerkt aan een gezonde omgeving en gezonde agrarische bedrijfsvoering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer