Helft Nederlanders wil best meer betalen voor duurzame voeding

Driekwart van de Nederlanders zegt al best duurzaam te leven en consumeren. Ze zijn ook bereid nog een extra stap te maken en de helft wil daarvoor wel wat meer betalen. Negen op de tien Nederlanders vindt bovendien dat het agrarische landschap bescherming verdient.

Helft+Nederlanders+wil+best+meer+betalen+voor+duurzame+voeding
© Studio Kastermans

Deze uitkomsten komen uit een onafhankelijk onderzoek dat LTO Nederland heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Direct Research. Het kwantitatieve onderzoek onder 1.038 Nederlanders is representatief voor alle Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie Nederlanders (zeer) positief zijn over de land- en tuinbouw in Nederland. Onder meer vanwege de deskundigheid, innovatiekracht en efficiëntie.Slechts 6 procent is negatief. Het belangrijkste van de land- en tuinbouw is volgens de Nederlander het welzijn en de gezondheid van mensen. Ook milieu- en natuurbehoud en voedselveiligheid vindt men belangrijke thema’s, evenals bescherming van het agrarische landschap.

Van alle economische bedrijvigheid woont men liever naast een akkerbouwbedrijf, kas of melkveehouderij dan naast zware industrie, een snelweg of Schiphol. Ook het wonen naast een varkensstal zien veel Nederlanders niet zitten, overigens heeft 11 procent daar geen problemen mee.


Driekwart van de Nederlanders vindt dat ze al duurzaam leven, bijvoorbeeld omdat ze afval scheiden, de verwarming lager zetten of minder vlees eten (58 procent). 62 procent zegt al minder of niet te vliegen en 12 procent is dat van plan (26 procent juist niet).

De ambities voor duurzaam gedrag zijn het grootst wat betreft het kopen van producten met duurzaamheidskenmerken, een op de drie Nederlanders wil dat meer gaan doen. Opvallend is dat men tegelijkertijd relatief het minste effect van deze maatregel verwacht en dat maar 20 procent het etiket gericht op duurzaamheid leest.Het is een bekend fenomeen: de burger is veeleisend, maar de consument kiest bij het schap vaak toch voor het goedkoopste product. Uit het onderzoek blijkt dat er potentie zit in verduurzaming als verdienmodel. 50 procent geeft aan bereid te zijn een meerprijs te betalen voor een herkenbaar Nederlands product met hogere standaarden.


Oneerlijke importen moeten stoppen

Zes op de tien ondervraagden willen bovendien een einde aan de kiloknaller, 15 procent is het daarmee oneens. Nederlanders zitten daarbij niet te wachten op oneerlijke concurrentie. 65 procent wil dat import uit landen met lagere standaarden op het gebied van milieu, mensenrechten of dierenwelzijn stopt.


LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak is zeer tevreden over de maatschappelijke waardering voor de land- en tuinbouw die uit het onderzoek naar voren komt. 'Dat neemt niet weg dat veel samenkomt op het erf: druk vanuit de markt, regelgeving en steeds veranderende – soms tegenstrijdige – eisen van burger en consument. Bij gezonde producten hoort ook een duurzame prijs. Dat is actueler dan ooit.'

De belangenorganisatie gaat volgende maand tijdens LTO Talks met haar leden in gesprek over de uitkomsten van het onderzoek. 'Gelukkig zijn onze boeren en tuinders met hun hun innovatiekracht uitstekend in staat de vele opgaven aan te gaan', stelt Van der Tak. 'Tegelijkertijd gaat dat niet vanzelf en kunnen we het ook niet alleen. Wat mag de samenleving van ons verwachten, wat moet daartegenover staan en hoe organiseren we dat? Dit onderzoek biedt goede aanknopingspunten voor de LTO Talks.'

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer