Boeren Krimpenerwaard leggen natuur aan

Boeren in de Krimpenerwaard gaan meer natuur aanleggen en beheren. Zij hebben hiervoor met de provincie Zuid-Holland afspraken gemaakt.

Boeren+Krimpenerwaard+leggen+natuur+aan
© Dirk Hol

In de Krimpenerwaard komt de komende jaren ruim 2.000 hectare aan nieuwe natuur. Enkele boeren hebben hiervoor een natuurplan gemaakt. Voor de uitvoering van dit plan op eigen grond of pachtgrond van de provincie krijgen de agrarisch ondernemers subsidie van Zuid-Holland.

Gemeente Krimpenerwaard heeft met ruim zeventig grondeigenaren overleg gevoerd. Zo'n twintig willen zelf de natuur gaan beheren. Dat zijn naast boeren ook particulieren die de nieuwe natuur willen aanleggen.


Stuurgroepvoorzitter en wethouder Jan Vente is blij met deze ontwikkeling. 'We vinden het zeer belangrijk dat we grondeigenaren betrekken bij de omvorming naar natuur. Dat is een lang en soms moeizaam proces geweest, maar vandaag zien we daarvan het positieve resultaat. Zo maken we samen met onze inwoners de Krimpenerwaard toekomstbestendig.'


Pionierswerk

Ook dijkgraaf Toon van der Klugt van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is enthousiast. 'Door de energie en betrokkenheid van de ondernemers te verbinden aan de doelen natuur en waterkwaliteit, waarvoor veel geld beschikbaar wordt gesteld, ontstaat een mooie en blijvende samenwerking waarin het boerenbedrijf duurzaam samengaat met natuur en water. Dit is pionierswerk voor de toekomst van de mooie waterrijke Krimpenerwaard en voor complexe gebieden elders in het land.'

Natuurgedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) is groot voorstander van deze 'zelfrealisatie'. 'Het zelf realiseren van natuur, dus op eigen grond, is een van de pijlers achter de ontwikkeling van nieuwe natuur. Op deze manier kunnen we bestaande natuur versterken en verbinden en kan er een robuust netwerk ontstaan van natuurgebieden. Dit gaat een mooie bijdrage leveren aan de biodiversiteit en zorgen voor een fijne leefomgeving.'

De komende twee maanden zullen nog meer agrarisch ondernemers en particuliere eigenaren hun overeenkomst tekenen. In juni worden de laatste overeenkomsten gesloten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  80 %
 • Zondag
  16° / 12°
  50 %
Meer weer