Overijssel subsidieert landschapsbeheer in eigen omgeving

Ondernemers en groepen inwoners in Overijssel kunnen subsidie krijgen voor het beheer van landschap in de eigen omgeving. De provincie heeft hiervoor twee nieuwe regelingen in het leven geroepen vanuit het project 'Streekeigen landschapsbeheer'.

Overijssel+subsidieert+landschapsbeheer+in+eigen+omgeving
© Nico Kloek

Het was al mogelijk om bij provincie Overijssel subsidie aan te vragen voor het opstellen van een plan om de kenmerkende landschapselementen in eigen omgeving te onderhouden.

In aanvulling daarop zijn nu twee nieuwe subsidieregelingen beschikbaar gesteld. Voor de uitvoeringskosten levert de provincie een bijdrage van 25 procent van de kosten met een maximum van 250.000 euro. Voor de proceskosten levert de provincie een bijdrage van 15 procent met een maximum van 150.000 euro.


Rijkdom en verscheidenheid aan landschappen

Gedeputeerde Gert-Harm ten Bolscher (Landbouw en Natuur): 'We kennen een rijkdom en verscheidenheid aan landschappen. Het zou mooi zijn als er overal in Overijssel initiatieven ontstaan in landschapsbeheer. Landschap verbindt. Natuurlijk landschap biedt ontspanning, vertelt iets over de cultuurhistorie en is goed voor de biodiversiteit. Het landschap is de spiegel van de mensen die er wonen. Samen zorgen voor streekeigen landschap is in zekere zin noaberlandschap.'

In Overijssel zijn verschillende groepen inwoners actief bezig met streekeigen landschapsbeheer, met ondersteuning van Landschap Overijssel en provincie Overijssel. Dit project maakt deel uit van Natuur voor Elkaar, de beweging van provincie Overijssel en vele partners die mens en natuur verbindt. Doelstelling is dat mensen de verbinding voelen met het landschap om hen heen en dat landschap ook versterken.


Lusten en lasten verdelen

Ten Bolscher en adjunct-directeur Eibert Jongsma van Landschap Overijssel vinden dat de lasten en de lusten voor een mooi landschap eerlijk moeten worden verdeeld. Jongsma: 'Als wandelaars alleen de lusten dragen en boeren alleen de lasten, dan doen we iets niet goed. De basis is dat mensen betrokken raken bij het landschap en hun verantwoordelijkheid willen nemen in een kleinschalige aanpak.'

Ten Bolscher: 'Boeren moeten wel een boterham kunnen verdienen met het landschap dat ze onderhouden. Dat is een zoektocht. Ik merk dat veel boeren best willen meewerken aan natuurvriendelijke akkers, bescherming van weidevogels of noem maar op. Maar ze willen wel graag dat daar een klein beetje beloning tegenover staat. Boeren zijn zich er goed bewust van dat de samenleving het van hen vraagt om meer natuurinclusief te boeren. Maar ze willen daarbij worden geholpen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer