LTO: landbouw te weinig betrokken bij omgevingsvisie Soest

De landbouwsector is onvoldoende betrokken bij de totstandkoming van de ontwerpomgevingsvisie van gemeente Soest in provincie Utrecht. Ook is er in de visie te weinig aandacht voor de benodigde extensivering van de landbouw, stelt LTO Noord.

LTO%3A+landbouw+te+weinig+betrokken+bij+omgevingsvisie+Soest
© Twan Wiermans

De belangenbehartiger heeft zijn zorgen geuit in een zienswijze op de ontwerpomgevingsvisie, die in december vastgesteld moet worden door de gemeenteraad. Bestuurslid Martijn van Dijk van LTO Noord-afdeling Eemland: 'We hebben het hier over iets dat door het buitengebied gedragen moet worden. Dan is het essentieel daar mensen op voorhand bij te betrekken.'

Met deze zienswijze reageert LTO op iets dat al geschreven is, geeft hij aan. 'Liever hadden we erop voorhand al meer naar gekeken. We zijn wel op inspraakavonden geweest, maar in het stuk staan inhoudelijke dingen waarvan ik denk: hoe kom je erbij?'


Boeren kom al grond tekort

Een groot bezwaar van LTO Noord betreft de claim op de ruimte, terwijl er nu al onvoldoende ruimte is voor de Soestse landbouw. Van Dijk: 'Als je andere functies toestaat, gaat dat ten koste van landbouwgrond. Terwijl boeren al grond tekort komen om te extensiveren.' Verder heeft de beoogde aanleg van houtwallen en hagen een aantrekkende werking op criminaliteit en is dit een bedreiging voor weidevogels, stelt LTO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer