LTO wil ontwikkelruimte in Heerhugowaard, Langedijk en Schagen

LTO Noord-afdeling Heerhugowaard, Langedijk, Schagen vraagt in alle drie de gemeenten om in de ontwerpen voor de omgevingsvisie voldoende ruimte te laten voor de agrarische sector om zich te kunnen ontwikkelen.

LTO+wil+ontwikkelruimte+in+Heerhugowaard%2C+Langedijk+en+Schagen
© Dirk Hol

In de schriftelijke reacties op de ontwerpen stelt LTO dat de land- en tuinbouw in de betreffende gemeenten een grote ruimtelijke speler is. Ook voor de aanverwante bedrijvigheid is deze een belangrijke economische factor. 'Daar moeten we zuinig op zijn', zegt afdelingsvoorzitter Martijn van den Berg.

De sector is bezorgd over de toenemende ruimtelijke druk door woningbouw, duurzame energieopgaven en natuurontwikkeling. 'De grondhonger is groot en door die extra claims wordt deze alleen maar groter', stelt Van den Berg.


'Waken voor verpaupering'

De schaalvergroting zet door, waardoor veel agrarische bedrijfsgebouwen en woningen vrijkomen. Van den Berg pleit daarom voor een ruimte-voor-ruimteregeling langs de dorpskernen. 'We moeten waken voor verpaupering, maar ook voor belemmering van de bedrijfsvoering doordat de nieuwe bewoners en gebruikers hinder ondervinden van de agrarische werkzaamheden. Dat vergt een sterke regie van de gemeenten.'

Verder wordt in de reacties gepleit voor een snellere ontsluiting van het buitengebied op glasvezel, maar ook op de riolering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer