ZLTO zet puntjes op de i in omgevingsvisie Zeeland

Hogere bedrijfswindturbines, meer vestigingsmogelijkheden voor veehouderijen om lokale kringlopen te kunnen sluiten en meer focus op dubbelfuncties van grond binnen en tussen sectoren. ZLTO heeft haar zienswijze op de ontwerpomgevingsvisie van de provincie Zeeland ingediend.

ZLTO+zet+puntjes+op+de+i+in+omgevingsvisie+Zeeland
© ZLTO

ZLTO was vanaf het eerste uur nauw betrokken bij de planvorming, het opstellen van de bouwstenen die raakvlakken hebben met de agrarische sector en de uiteindelijke ontwerpomgevingsvisie die nu ter inzage ligt.

Merijn Schooleman, belangenbehartiger voor ZLTO in Zeeland, vindt dat er 'een gedegen toekomstvisie' is opgesteld. 'Maar een aantal zaken willen we zeker nog onder de aandacht brengen.' Een daarvan is het gebrek aan veehouderijen. 'Er wordt in de visie gesproken over lokale kringlopen in het kader van circulaire en volhoudbare landbouw. Dit biedt perspectief voor het vestigen van veehouderijbedrijven op plaatsen waar dit voor de omgeving het beste past en kan worden ingepast in combinatie met natuurvraagstukken', aldus Schooleman.

'Het is goed om te weten dat de land- en tuinbouw graag meer organische stof tot zijn beschikking heeft, vanuit kringloopperspectief het liefst rechtstreeks uit onze provincie. De organische meststoffen die op dit moment worden benut, komen voor circa 85 procent van buiten onze eigen provincie', vervolgt de ZLTO'er.


Duurzame energieopwekking

Over de Zeeuwse doelstellingen voor duurzame energieopwekking en de wens van de provincie om bedrijven energieneutraal te krijgen heeft ZLTO ook een opmerking geplaatst. 'De maximale voorgestelde tiphoogte van bedrijfswindturbines in de omgevingsvisie is 21 meter. Wij vinden dat dit 25 meter moet kunnen zijn. Dat maakt de investering rendabel, waardoor ondernemers veel meer worden gestimuleerd om duurzame energie op te wekken en energieneutraal te ondernemen.'

Ten aanzien van zoetwater plaatst ZLTO de kanttekening dat de provincie ten onrechte spreekt over zoete grondwatervoorraden op 40 procent van de gronden. 'Dat is zwaar overschat', stelt Schooleman. 'Het licht dichter bij de 20 procent.'

Daarnaast vindt ZLTO dat de provincie ontwikkelingen in de agrarische sector zoveel mogelijk ruimte moet bieden zodat de concurrentiepositie behouden blijft. Ook voor boerenbedrijven met een recreatieve neventak moet deze ruimte er zijn, maar in de plannen van de provincie ziet ZLTO dat niet terug. 'We missen de intentie om meer in te spelen op duurzame, vernieuwende en innovatieve ontwikkelingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer