KAVB-voorzitter Jaap Bond: 'Telers raken verstrikt in ambities'

Gemeente Lisse legt de lat hoog voor bollentelers bij haar ontwerp-Omgevingsvisie 2040. Volgens KAVB-voorzitter Jaap Bond een zorgelijke trend, die hij bij steeds meer gemeente aantreft. 'Telers raken verstrikt in al die torenhoge ambities.'

KAVB%2Dvoorzitter+Jaap+Bond%3A+%27Telers+raken+verstrikt+in+ambities%27
© Han Reindsen

Deze week stelde het gemeentebestuur van Lisse de ontwerp-Omgevingsvisie vast. Daarin stelt het als eis dat de bollenteelt over acht jaar 100 procent circulair, emissieloos en residuvrij moet zijn met een duurzaam bodemgebruik. Lisse maakt in de lokale media kenbaar daarmee de aspiraties van een buurgemeente als Hillegom te volgen.

En daarin schuilt volgens Bond juist het risico. De bollensector heeft volgens hem al te maken met strenge Europese en nationale regels. 'Het is gevaarlijk om daar per gemeente weer nieuwe regels bovenop te stapelen.'


Niet tussentijds

Volgens gemeente Lisse zou de waterkwaliteit en de natuur kunnen verbeteren door te stoppen met het gebruik van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen. Bond: 'Op zich bestrijd ik dat niet, maar punt is dat we daar al volop aan werken.'

De voorman van de bollensector verwijst naar de afspraken die al zijn gemaakt met waterschappen en die zijn vastgelegd in diverse milieukeurmerken. Daarnaast wordt hard gewerkt om de doelen in het sectorale stappenplan Ambitie Plantgezondheid 2030 te halen. 'Daar is tijd voor nodig, bijvoorbeeld door extra onderzoek te doen. Dan helpt het niet om tussentijds de lat eenzijdig nog eens hoger te leggen.'


Eersteklas bollengrond

In de ontwerpvisie is ook opgenomen dat Lisse vasthoudt aan het bestaande areaal eersteklas bollengrond van minimaal 2.625 hectare. Dat laatste is volgens Bond al een eerdere afspraak in het Pact van Teylingen, dat met nog vier andere gemeenten in de streek is gesloten.

'Om die gronden te kunnen blijven betelen, hebben ondernemers wel ruimte nodig om hun bedrijf economisch rendabel te kunnen runnen', stelt Bond. 'Dat staat haaks op de extra regels die de gemeente in deze visie wil afdwingen.'


Averechts effect

Bond heeft de kwestie onlangs ook voorgelegd aan demissionair landbouwminister Carola Schouten. 'Ik kom steeds vaker in gemeenten waar dit speelt, overigens niet alleen voor de bloembollenteelt. Ook de minister ziet in dat zulke aanvullende regels een averechts effect kunnen hebben.'

Verantwoordelijk wethouder Kees van der Zwet in Lisse laat via een woordvoerder weten niet op de kritiek van de KAVB te willen reageren. 'We zijn benieuwd naar alle geluiden omtrent dit ontwerp en zien de reactie van de KAVB met interesse tegemoet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer