Ctgb: Roundup geen risico voor bijen en hommels

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ziet Roundup niet als een risico voor bijen en hommels. Dit meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Ctgb%3A+Roundup+geen+risico+voor+bijen+en+hommels
© Twan Wiermans

De in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddelen met Roundup in de naam zijn volgens het geldende Europese geharmoniseerde toetsingskader beoordeeld door het Ctgb op mogelijke risico's voor bijen. Dit gebeurde op basis van formuleringsstudies met honingbijen en realistische blootstellingsscenario's.

De toegelaten middelen zijn bij gebruik volgens de voorschriften veilig bevonden voor bijen. Het Ctgb verwacht dat de studies met honingbijen ook representatief zijn voor hommels. Dat schrijft Schouten aan de Tweede Kamer na vragen van de Partij voor de Dieren.


Sterfte hommels

De Britse ecoloog Edward Straw publiceerde dit voorjaar een onderzoek naar het effect van verschillende formuleringen van glyfosaathoudende en niet-glyfosaathoudende middelen op hommels. Hij concludeerde dat formuleringshulpstoffen verantwoordelijk zijn voor de sterfte van de hommels en niet de werkzame stof glyfosaat.

Het Ctgb heeft het wetenschappelijke artikel nader bestudeerd, meldt Schouten in antwoord op de vragen. Het college stelt dat bij de beoordeling voor toelating rekening wordt gehouden met het feit dat formuleringshulpstoffen een rol kunnen spelen bij de giftigheid van een gewasbeschermingsmiddel.


Het onderzoek van Straw acht het Ctgb niet geschikt voor beoordeling van het werkelijke risico, omdat het niet uitgaat van een realistische blootstelling van hommels, de dosering per hommel niet bekend is en niet duidelijk is welke formuleringshulpstoffen de waargenomen giftigheid veroorzaakten.

Op dit moment zijn achttien middelen met Roundup in de naam toegelaten in Nederland, meldt de landbouwminister. Hiervan bevatten dertien middelen de werkzame stof glyfosaat. In het kalenderjaar 2019 is ruim 639 ton werkzame stof glyfosaat in Nederland verkocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer