Bayer komt met vijfpuntenplan over Roundup

Chemieconcern Bayer presenteert deze week een vijfpuntenplan met acties om zich te wapenen tegen toekomstige claims van Roundup-gebruikers. Die kunnen stellen dat ze ziek zijn geworden na het gebruik van het omstreden herbicide.

Bayer+komt+met+vijfpuntenplan+over+Roundup
© Haijo Dodde

Het aangekondigde plan is een reactie op een recente uitspraak van het Amerikaanse hof van beroep dat weigert een besluit uit 2019 nietig te verklaren. Daarin wordt gesteld dat Roundup kankerverwekkend is. Bayer wijst er opnieuw op dat hiervoor geen wetenschappelijk bewijs is en dat wereldwijd toelatingsautoriteiten de veiligheid van Roundup ondersteunen.

Het vijfpuntenplan bestaat onder meer uit een nieuwe website die Bayer gaat opzetten met wetenschappelijke studies over de veiligheid van Roundup. Het is de bedoeling dat het Amerikaanse milieuagentschap EPA verwijst naar deze website in hun communicatie naar de gebruikers van het herbicide.


Tuinen, parken en gazons

Omdat veel van de claims tegen Roundup gerelateerd zijn aan de onkruidbestrijding in tuinen, parken en op gazons wil Bayer het gesprek aangaan met deze sector over het toekomstig gebruik van het middel. Overigens stelt het concern dat het vooral wil voorkomen dat discussies over het gebruik van glyfosaat-bevattende middelen in het openbaar groen gevolgen hebben voor de toepassingen in de landbouw.


Bayer gaat de mogelijkheid onderzoeken om een onafhankelijk wetenschappelijk adviespanel op te richten. Dit panel moet bestaan uit externe experts om wetenschappelijke informatie over de veiligheid van Roundup te beoordelen. De resultaten hiervan zullen worden toegevoegd aan de bovengenoemde website.


Hoger beroep voortgezet

Verder kondigt Bayer aan dat het concern openstaat voor discussies over schikkingen in zaken die betrekking hebben op het gebruik van Roundup. Voorwaarde is wel dat eisers hun schade kunnen kwalificeren en dat sprake is van passende voorwaarden. Overigens meldt Bayer in het vijfpuntenplan dat het hoger beroep in een aantal rechtszaken, zoals de bekende Hardeman-zaak, wordt voortgezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer