Bayer zet 4,5 miljard dollar extra opzij voor glyfosaatgeschil

Bayer zet 4,5 miljard dollar, zo'n 3,8 miljard euro, extra opzij voor het meningsverschil over glyfosaat in de Verenigde Staten.

Bayer+zet+4%2C5+miljard+dollar+extra+opzij+voor+glyfosaatgeschil
© Bayer

Het Duitse chemieconcern is sinds de overname van Monsanto in 2018 in een reeks rechtszaken verwikkeld in de Verenigde Staten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is Roundup, op basis van glyfosaat, waarschijnlijk kankerverwekkend.

Bayer verwerpt die typering. Om de verdere rechtszaken in de Verenigde Staten af te kunnen handelen, heeft het concern in het tweede kwartaal een bedrag van 4,5 miljard Amerikaanse dollar extra beschikbaar gesteld om de langetermijnrisico's te kunnen afdekken.


Schadevergoeding

CEO Werner Baumann van Bayer heeft hoge verwachtingen over de uitspraak van de hoogste rechtbank in de Verenigde Staten. Het gaat om de zaak Edwin Hardeman. Hij zou door glyfosaat kanker hebben gekregen en zou recht hebben op een schadevergoeding van 25 miljoen dollar.

Het chemieconcern meent dat er sterke argumenten zijn voor het Amerikaanse Hooggerechtshof om deze claim te vellen. Bayer wil zich voorbereiden op een ander scenario. Met de extra dollars wil Baumann de 'onzekerheid en dubbelzinnigheid' met betrekking tot de glyfosaatgeschillen achter zich laten.

Het bedrijf zal in augustus een verzoekschrift indienen voor herziening door het hooggerechtshof van de zaak Hardeman. Als het hooggerechtshof toetsing toestaat, zal het waarschijnlijk in 2022 een definitieve beslissing nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer