Bayer gaat opnieuw in beroep tegen Roundup-uitspraak

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft het Amerikaanse hooggerechtshof gevraagd om een beslissing te herzien van een federale rechtbank in Californië over het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup.

Bayer+gaat+opnieuw+in+beroep+tegen+Roundup%2Duitspraak
© Bayer

Het beroep betreft de eerste rechtszaak die over Roundup is gevoerd, de Hardeman-zaak, waarin in het voorjaar van 2019 uitspraak werd gedaan. Volgens Bayer moet deze uitspraak op twee gronden opnieuw worden bekeken.

Het chemieconcern stelt dat het is gestraft voor het op de markt brengen van een gewasbeschermingsmiddel zonder een waarschuwing voor risico op kanker, terwijl bijna wereldwijd de wetenschappelijke consensus bestaat dat Roundup, waarin glyfosaat zit, geen kanker veroorzaakt. Bovendien heeft het verantwoordelijke Amerikaanse federale agentschap zo'n waarschuwing ook verboden, stelt Bayer.

Daarnaast claimt het chemieconcern dat tijdens de rechtzaak de toelating van getuigenissen van deskundigen afweek van de federale normen. Bayer wijst erop dat de uitspraak van de Californische rechtbank nog van invloed zal zijn op veel andere rechtzaken over Roundup.

De meeste beroepszaken die het hooggerechtshof behandelt, gaan over geschillen over de uitleg en grondwettelijkheid van wetten die door het Congres of afzonderlijke staten zijn ingevoerd. Vaak wijst het hof zo'n verzoek af. Niet omdat de rechters vinden dat de aanvrager geen gelijk heeft, maar omdat ze de zaak niet belangrijk genoeg vinden voor hun rechtsvormende taak.

Het beroep van Bayer volgt na een uitspraak van een beroepshof in Californië, die het eerdere vonnis van 2019 in stand hield. Dat gebeurde ruim een week geleden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer