Nieuw onderzoek wijst op relatie glyfosaat en bijensterfte

Amerikaanse onderzoekers concluderen dat glyfosaat indirect bijensterfte kan veroorzaken.

Nieuw+onderzoek+wijst+op+relatie+glyfosaat+en+bijensterfte
© VidiPhoto

Uit onderzoek van de universiteit van Texas blijkt dat glyfosaat de darmbacteriën doodt die bijen juist zouden moeten beschermen tegen ziekteverwekkers. De Volkskrant bericht over het onderzoek, waarvan de bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke Amerikaanse vakblad PNAS.

• Lees ook: Monsanto veroordeeld tot schadevergoeding voor Roundup

De onderzoekers stellen vast dat glyfosaat zelf niet dodelijk is voor bijen. Het nadelige effect ontstaat pas in combinatie met een ziekmakende bacterie. Glyfosaat in combinatie met deze bacterie doodt in het betreffende onderzoek 90 procent van een bijenpopulatie. Als de bijen alleen de ziekteverwekker krijgen toegediend, dan sterft 50 procent. Zonder bacteriële infectie en ook zonder glyfosaat blijft het sterftepercentage beperkt tot 20 procent.

Substantiële afname

De Amerikaanse onderzoekers zien vooral een verband met de darmbacteriën. Deze bacteriën nemen in aantal substantieel af als bijen worden blootgesteld aan glyfosaat, zo luidt de conclusie van het onderzoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer