'Uitfaseren is een lekker woord'

Wat een lekker woord: uitfaseren. Problemen verdwijnen vanzelf, ideaal voor politici. Nu is het de beurt aan 'landbouwgif', via een motie van de Partij voor de Dieren waarin wordt opgeroepen pesticiden in 2035 geheel uit te faseren. Een miljoen Europeanen tekenden de motie met de naam 'Red de bijen en boeren'. Ongetwijfeld ook in die volgorde.

%27Uitfaseren+is+een+lekker+woord%27
© Han Reindsen

Of het eten gezonder wordt? Ik vraag het me af. Nee, ik wil geen parkinson na het werken met geconcentreerde middelen. Ja, gevaarlijke middelen moeten weg. Maar hoeveel kilo aardappelen moet je eten voor het onveilig wordt? Een dagje Amsterdam staat gelijk aan vijf tot tien sigaretten qua fijnstof. Shoppen lijkt mij gevaarlijker dan Nederlands eten.

Maar ik dwaal af. Verrassender dan de motie is dat de Tweede Kamer ermee instemde. Kennelijk mist het besef van de impact. Dit is niet op te lossen met wat kringlooplandbouw, een paar nieuwe rassen en een snufje precisielandbouw. Het gaat flink opbrengst kosten. Lekker duurzaam.

En met grote gevolgen. Voedselzekerheid? Uitgefaseerd. Structureel lage voedselprijzen? Uitgefaseerd. Import van bespoten voedingsmiddelen? Met een beetje rechte rug ook uitgefaseerd. Daar wordt het interessant. Kijk naar de gasmarkt: met eten wordt het extremer. Tegelijk knelt daar de schoen.

Kennelijk mist het besef van de impact van de motie van de Partij voor de Dieren

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Betalingsbereidheid in gebreke

Op onze exportmarkten heerst het duurzaamheidsbesef nog niet. Bovendien concludeerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze week dat de betalingsbereidheid van de consument, en dan vooral het gebrek daaraan, de grootste belemmering is voor verdere verduurzaming van de landbouw.

De oplossing? Volgens de ACM stimulering van de vraag naar duurzame producten, maar ook productiebeperking. Dat laatste kan via hogere duurzaamheidseisen en, ik quote de site van de ACM, 'vrijwillige uitkoop van boeren die regulier produceren en niet kunnen omschakelen of, in het uiterste geval, onteigening van boeren'. Uitfaseren dus.


Ik zit alweer te lang achter mijn bureau, merk ik. De zon schijnt, tijd om naar buiten te gaan. Vorige week hebben we de laatste aardappels uit de grond gefaseerd, straks maar weer wat tarwe de grond in faseren. En als ik dan heel netjes rijd, kan ik precies langs het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn sturen en ben ik straks ook nog voor 1 oktober klaar. Zie je wel, het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Blijf vrolijk mensen!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer