%27Beter+contract+voor+akkerbouwers+is+bittere+noodzaak%27
Nieuws
© Koos van der Spek

'Beter contract voor akkerbouwers is bittere noodzaak'

Akkerbouwers zullen hogere contractprijzen moeten afspreken met hun afnemers om de snelstijgende kosten te compenseren. 'Hogere opbrengstprijzen zijn bittere noodzaak', stelt Hendrik Jan ten Cate, akkerbouwer in het Zeeuwse Poortvliet en LTO-bestuurder.

'Als akkerbouwers moeten we geen contracten tekenen als de prijs niet genoeg is om de kosten te dekken', vervolgt Ten Cate.

Samen met akkerbouwers en medebestuurders René de Winter in Swifterbant en Lauran Geurts in Oirlo schat Ten Cate dat de kostprijs voor aardappelen met 1 tot 2 cent per kilo toeneemt. Dit komt door duurdere gewasbescherming en energie en een verdubbeling van de kunstmestprijzen. Hij adviseert zijn vakgenoten dit najaar goed te rekenen aan hun kosten, voordat ze gaan onderhandelen.


Als de contractprijs te laag is, vindt de Flevolandse De Winter dat hij minder aardappelen moet poten. 'Pas dan breng ik als producent meer balans tussen vraag en aanbod. Maar dan moet ik wel op zoek naar een goed alternatief.'

Geurts geeft zichzelf de ruimte te anticiperen op de markt en zijn areaal aan te passen als de situatie daarom vraagt. 'Pas in juni of juli bepaal ik wat ik op contract ga leveren en voor welke prijs. We moeten de industrie veel langer in onzekerheid laten en harder laten vechten voor de grondstoffen.'

Weer

 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer