Minister begint niet aan uitvoering 'pesticidenmotie'

Landbouwminister Carola Schouten 'gaat niet verder aan de slag' met de pesticidenmotie die dinsdag is aangenomen door de Tweede Kamer. Daarin wordt de regering verzocht om een volledige uitfasering van gewasbeschermingsmiddelen in 2035 te bewerkstelligen. De minister vindt dit een taak voor haar opvolger.

Minister+begint+niet+aan+uitvoering+%27pesticidenmotie%27
© Dirk Hol

Donderdagmorgen kwam de motie opnieuw ter sprake, zodat de minister zich genoodzaakt voelde te reageren. Ze stelde dat deze motie 'vraagt om een grote discussie'. 'Omdat het kabinet demissionair is, is het aan een volgend kabinet om te bepalen hoe hiermee moet worden omgegaan. Het zal bij de kabinetsformatie vast terugkomen.'


De minister constateerde dat de motie multi-interpretabel is en bovendien erg algemeen geformuleerd. 'Zo is het niet duidelijk welke middelen hier allemaal onder zouden vallen. We werken al aan de uitfasering van hoogrisicomiddelen. De laagrisicomiddelen hebben we juist nodig.'


Toekomstvisie

Schouten wees ook op de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 en het daarbij opgestelde uitvoeringsprogramma, waarin het ministerie met de sector werkt aan weerbare gewassen en teeltsystemen en waarmee nagenoeg geen emissies en residuen op voedselgewassen plaatsvindt.

Kamerlid Leonie Vestering (PvdD) die de motie had opgesteld, was niet gediend van het antwoord van de minister. Ze vond dat de minister juist actie moest ondernemen. Ze sneerde dat de minister te druk is met de formatiebesprekingen en prioriteiten moet stellen. 'Er is een stikstofcrisis, biiodiversiteitscrisis en boeren die in onzekerheid zitten. Daar zou de minister prioriteit aan moeten geven.'


Voedselvoorziening

De Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) spraken juist hun zorgen uit over de motie. Zij hekelen de onrust die met de motie onder boeren is veroorzaakt en vrezen dat de voedselvoorziening in het geding komt als alle middelen worden verboden zonder dat er alternatieven zijn. 'Gewasbeschermingsmiddelen zijn bedoeld om ons van gezond en betaalbaar voedsel te voorzien', stelde Van Campen. 'De burger kan hier last van krijgen', stelde Van der Plas.

De motie kreeg dinsdag een meerderheid door steun van SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, Volt, Bij1, Denk, D66, Fractie Den Haan en PVV. 'Partijen die ik nooit bij een landbouwdebat zie', verzuchtte Van der Plas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer